Düşünce Okuyan Kız Noona

Herkese merhaba,

Bu kitap çocuk kitabı olmaktan çok büyüklere yazılmış gibi.

Hikâye ÅŸöyle baÅŸlıyor, Noona okuldan eve geldiÄŸinde, annesine okuldaki bir arkadaşının kendisine bacaklarının flamingoya benzediÄŸini söylediÄŸini, arkadaşının kendisi ile alay ettiÄŸini düÅŸündüÄŸünü söylüyor. Bunun üzerine annesi ona sihirli bir deÄŸnek veriyor.

Sihirli deÄŸnek: Noona’nın insanların aÄŸzından çıkan cümlelerle gerçekte ne düÅŸündüÄŸünü anlamasını saÄŸlayacak yani Noona’ya insanların düÅŸüncelerini okumada yardımcı olacak.

Noona deÄŸneÄŸi eline alır almaz insanların söyledikleri ÅŸeylerle düÅŸündükleri ÅŸeylerin farklı olabildiÄŸini anlıyor.

 - Karnım acıktı diye aÄŸlayan bir çocuk sihirli deÄŸnekle bakıldığında aslında çikolata istiyorum demek istiyor.

- Oynamak istemiyorum diyen bir arkadaÅŸ belki de oyunu kaybetmek istemediÄŸi için böyle söylüyor olamaz mı?

Noona sihirli deÄŸneÄŸiyle tekrar konuÅŸmalara baktığında aslında arkadaşının bunu söylerken onu çok beÄŸendiÄŸini ve flamingonun ne demek olduÄŸunu bildiÄŸini belirterek zekasını ön plana çıkardığını fark ediyor. Yani alay etmediÄŸini anlıyor.

Konu çok güzel. Resimleri ve anlatım ÅŸeklini ben çok sevdim. Sadece çocukların anlaması için bence biz büyüklere ihtiyaçları var. (Zaten kitap okul öncesine hitap ediyor) çünkü kafa karışıklığına sebep olabilecek çizimler var. KonuÅŸma balonunda yazılanların, kiÅŸinin gerçekte söylemek istediÄŸi ÅŸeyler olduÄŸunu ayrıca açıklamak gerekiyor.

Çocuklarımızın sosyal hayatında yaÅŸadığı, olumlu ya da olumsuz durumlara karşı farklı bakış açısı geliÅŸtirmelerini saÄŸlamaya yardımcı bir kitap. KiÅŸiyi iyi analiz edip acaba gerçekte ne demek istedi diye düÅŸünmek, ama her lafın altından da bir mana çıkarmamak Biz büyükler için de hatırlatma mahiyetinde çok faydalı.

Kitapta en sevdiÄŸim kısım: Bizimle alay ettiÄŸini ya da kötü sözler ima ettiÄŸini anladığımız kiÅŸilere de gereken tepkiyi göstermemiz gerektiÄŸini vurgulaması.

 Yine bir klasik olacak belki ama büyük küçük herkese tavsiyemdir okuyun …

Ä°jlal Eken Dündar

Mühendis/Anne

 

Yorum yap