Çevreyi Kucaklayan Kitaplar
Merhabalar;
Hızla artan dünya nüfusu, plansız sanayileÅŸme, saÄŸlıksız kentleÅŸme ile birlikte insan ve çevre arasında var olan vazgeçilmez etkileÅŸim temel yaÅŸam alanımız olan çevremizi ve bu çevreyi oluÅŸturan hava, su, toprak gibi temel unsurları olumsuz etkilemektedir. Her ÅŸeye raÄŸmen milyonlarca canlı türü ile bizi hiç yalnız bırakmayan, kucaklayan, koruyan, kendini yenilemekten vazgeçmeyen çevreye yük olmamakta bizim elimizde.
Çevre eÄŸitiminde en önemli hedef kitle hiç ÅŸüphesiz çocuklarımız. Çünkü çocukluk döneminde kazandırılan davranış ve duyarlılıklar bireyin bütün hayatında etkili olmaktadır. GeleceÄŸimize deÄŸer katacak, toplumun ÅŸekillenmesini saÄŸlayacak çocuklarımızın çevresel duyarlılığının arttırılması toplumsal geliÅŸmeyi olumlu etkileyecektir.
Bu konuda bize geri dönüÅŸümden ileri dönüÅŸüme, sıfır atıktan kompost ve bahçeciliÄŸe, ekolojik denge konusunda farkındalık oluÅŸturacak çok güzel kitaplar kaleme alan ve birçok harika kitabın çevirmenliÄŸini yapan, sevgili Sima Özkan’ın bizimde baÅŸucu kitaplarımız arasında yer alan üç çocuk kitabından bahsetmek istiyorum.
SOSO’NUN KOMPOST KÄ°TABI
Çocuklarımıza çevre bilincini, geri dönüÅŸümün önemini, dünyaya olan faydasını, hepimizin ihtiyacı olan geri dönüÅŸüm sayesinde doÄŸanın kendini yenileme sürecini anlatıyor. Kısaca bu kitapta Soso bize hayat hikayesini anlatıyor. Bu sırada çocuklarımızda kompostun ne olduÄŸunu, bitkiler için önemini, her gün yediÄŸi birçok besinin atık dediÄŸi kısımları ile kolayca kompost yapabileceÄŸini ve bu sayede doÄŸanın yenilenme sürecine katkıda bulunabileceÄŸini öÄŸreniyor.
Biz YeÅŸil Mahallesi, Temizpak Sokak, Toklar Apartmanının arka bahçesinde yaÅŸayan Soso’nun eÄŸlenceli hikâyesine bayılıyoruz. Onun Nil ile olan arkadaÅŸlığını ve bu sırada verdiÄŸi faydalı bilgileri konuÅŸmaya doyamıyoruz. Nil her gün üç defa, her öÄŸünden sonra Soso’yu ziyarete gidiyor. Neden mi? Çünkü Nil kompost yapıyor.
‘’Kahverengiler, YeÅŸiller, Hava ve Su’’ hadi ‘’DoÄŸra, Karıştır ve Sürdür’’
Hala Soso ile tanışmadıysanız onunla tanışınca çöpe attıklarınızın nasıl deÄŸiÅŸtiÄŸini göreceksiniz.
DENÄ°Z’Ä°N SIFIR ATIK KÄ°TABI
Sıfır atık, doÄŸa için söyleyebileceÄŸimiz en güzel ÅŸarkılardan biridir. Çünkü Dünya hepimizin tek yuvası. Bu ÅŸarkı, yeryüzü ve üzerinde yaÅŸayan tüm canlılar için.
Sıfır atık su, toprak ve havanın o kusursuz düzeninin bozulmadan sürdürülmesi için doÄŸayı koruyan seçimler yapmak ve alışkanlıklarımızı bu yönde deÄŸiÅŸtirmektir.
Sürdürülebilir bir yaÅŸam için çocuklarımıza sıfır atık mantığını anlatan,,ihtiyaçlarını gözden geçirip gerçek ihtiyaçlarını edinen, aldığı ürünlerin nasıl üretildiÄŸini, içinde neler olduÄŸunu merak eden, tükettiÄŸi ÅŸeylerin bitkilere, hayvanlara ve diÄŸer canlılara zarar verip vermediÄŸine dikkat eden ‘’türetici’’ olmanın önemini kavratan bu kitapta Soso’nun Kompost kitabı ile yakından tanıdığımız Nil ve henüz sıfır atık konusunda bilgisi olmayan Deniz’in öyküsü yer alıyor.
Nil, okula plastik ÅŸiÅŸe yerine su matarası ile gelen, geçen yıldan kalan sayfaları bitmemiÅŸ resim defterini kullanan, tek kullanımlık plastik ürünleri, peçete ve ıslak mendil kullanımını en aza indirmeye çalışan sıfır atık ile tanışıp bunu herkese anlatma çabasında olan bilinçli, duyarlı ve yardımsever bir kız. Yaz tatilinde ailecek uyguladıkları ‘’Beter BeÅŸli’’ yi hayatlarından çıkarmalarını anlatan resmiyle dikkatleri üzerine daha da çeken Nil’in Beter BeÅŸli olarak tabir ettiÄŸi;
Plastik poÅŸetler
Plastik su ÅŸiÅŸeleri
Kullanılıp atılan pipetler
Kağıt ve plastik bardaklar
Peçete ve ıslak mendiller
‘’Beter BeÅŸli’’ yi çöpe göndermek yerine evlerimizden ve hayatlarımızdan tamamen çıkarmak için uygulanacak beÅŸ adım ise ;
Hiç ihtiyacın yoksa reddet (Refuse)
Ä°htiyaç duymadan aldıklarını ve reddedemediklerini azalt. (Reduce)
Reddedemediklerini ve azaltamadıklarını yeniden kullan. (Reuse)
Kalanları kompost yap. (Rot)
Hiçbiri olmuyorsa geri dönüÅŸüm yap. (Recycle)
Kitapta çocuklarımızın anlayabileceÄŸi ÅŸekilde güzelce anlatılıyor.
Bunun dışında;
ÖÄŸretmenin teklifi ile sınıfta çöpe atılan herÅŸeyin kaydının tutulmaya baÅŸlamasından sonra hafta hafta azalan atıklar ve 26 hafta sonra sınıfta sıfır atığa ulaÅŸmanın öÄŸrencilerdeki mutluluÄŸu…
Bahar geldiÄŸinde Nil, Deniz ve arkadaÅŸlarının öÄŸrendiklerini tüm okulla paylaÅŸma heyecanı. Sıfır atık duvar gazetesi…
Daha temiz ve yaÅŸanabilir bir dünya için evde ve okulda yapabileceklerimizi gösteren 12 yeÅŸil adımdan oluÅŸan harika öneriler…
Okulun son günü biten bir yılın özeti gibi. Mataralarını sebilden doldurup suyunu içen, paketli atıştırmalıklar yerine mevsim meyvelerini tüketen, meyvelerin kabuklarını gün sonunda bahçedeki kompost yığınına atıp oluÅŸan gübre ile de okul bahçesindeki çiçekleri besleyen öÄŸrenciler…
Ve Nil sayesinde atıklar konusunda çok daha hassas olan Deniz’in dünyayı korumakla ilgili iç konuÅŸmaları ile son buluyor. Deniz’e göre daha yapılacak çok ÅŸey var.
Deniz’in Sıfır Atık Kitabı, çocuklarımızın sıfır atık yaÅŸam biçimini öÄŸrenip hayata geçirebilmelerini saÄŸlamak için muhteÅŸem bir rehber…
TOHUM SAÇAN ÅžAPKAM
Var mısınız tohumların nasıl büyüdüÄŸünü görmeye?
Meyve ve sebzelerin en güzelinin hangi mevsimde, hangi ayda yenildiÄŸini keÅŸfetmeye? Bu kitap bir tohum. Tohumların yeryüzüne savrulmasına, toprakla buluÅŸmasına, çimlenip filizlenmesine yardım etmek için çocuklarımıza sunulan.
Kahramanımız GüneÅŸ’in deÄŸiÅŸik bir ÅŸapkası var, ÅŸapkasının içi dolu tohumlarla. Usulca süzülürken gökyüzünde bu ÅŸapka tohumlarını bırakıyor topraÄŸa sessizce. Tohumlar dağılıyor etrafa güzelce. Sonra ne mi oluyor? GüneÅŸ’in rehberliÄŸinde mevsimine göre tohumlar büyüyor ve soframıza gelene kadar deÄŸiÅŸik aÅŸamalardan geçiyor. Kitapta geçen bu aÅŸamaları birlikte öÄŸreniyor çocuklarımız.
Tohum Saçan Åžapkam kitabı ile mevsimine göre ve saÄŸlıklı beslenme, doÄŸanın dengesi, tüketim alışkanlıklarımız gibi konular üzerine çocuklarımızla konuÅŸup, ÅŸapkası tohum saçan GüneÅŸ’in verdiÄŸi küçük tarifler ile sofralarımızı renklendirebiliriz.
Yeryüzü sofrasına kış geldi!
Acaba ÅŸimdi ne yemeli?
Yorum yap