Mültecilik konulu kitaplar

                Merhaba sevili Annerehberi okuyucuları. Bu yazımda sizlere mülteci aileler ve çocukların yaşamından biraz bahsetmek, onların sorunlarını biraz olsun gözler önüne sermek ve bu sorunlara nasıl çözümler getirilebilir ondan bahsetmeye çalışacağım.

                Göç kelimesi küçücük olsa da kavram olarak çok ağır bir kelime gibi geliyor bana. Hele ki bu göçler zorunluysa.. İnsanların canları tehdit altındaysa.. Hiç kimse huzurla yaşadığı vatanından uzaklaşmak istemez değil mi? Göçten etkilenenlerin başında maalesef ki çocuklar gelmekte.

                Yetişkinlerin adaptasyon süreleri ile çocuklarınki farklı oluyor. En başta sosyalleşmekte sorun yaşıyorlar. Sosyal hayat farklı bir düzlemde akıp giderken kendilerini dışlanmış hissedebilirler. Bu konuda destekleyici önlemler alınmakta. Destekleyici önlemlerin alınması bir taraftan insanlık vazifesi gibi görülmesi gerekir, diğer taraftan 1989’da imzalanan birleşmiş milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’ sini imzalayarak buna söz de vermiş bulunmaktayız.

                Sözleşmeye göre; tüm dünya çocukları yaşam, eğitim, sağlık, fikir özgürlüğü, sosyal ve kültürel yaşama katılma hakkına sahiptirler. Sağlıklı sosyalleşen çocukta ilerleyen gelişimsel boyutuyla yeni yaşam şekline adaptasyonu hızlanacak ve huzurlu bir hayata kavuşmasına katkı sağlayacaktır.

                Elbette ki çocukların yaşadığı sorunlar bununla bitmiyor. Dil sorunu, akran zorbalığı gibi sorunlarla da karşılaştıkları için eğitim ve sağlık sorunları da beraberinde gelmektedir. Yani sadece mültecileri değil göç almış ülkelerdeki insanları da bu konuda bilinçlendirmek gerekir. Bilinçlendirme çalışmaları ülkemizde daha çok okullarda yapılmaya çalışılmaktadır. Özellikle çok kültürlü bir düzen getirilmeye çalışılarak, her insana saygı bilincini yerleştirmek için düzenlemeler yapılmaktadır. Baskın kültürün kendisinin tarafına çekmeye çalışmadan atacağı her adım, mültecilerde kendilerini güvende hissi ile dışlama, ayrımcılık, gruplaşma gibi dürtülerine engel olacaktır.

                Çocuklar bu konuda daha savunmasız oldukları için ve çevreden duydukları söylentilerden etkilenmeleri daha olası bir hal almaktadır. Bu nedenle kitapların birleştirici, bütünleştirici, empati yapabilme yeteceğinin artırılmasında etkili bir yanı olduğunu düşünüyorum. Konusunun mültecilik, farklı olana saygı, empati kurabilme olan kitapların bu konuda kullanılması gerektiğini düşünüyorum.

                Sizler için bu konuları barındıran bir kaç resimli kitap derlemesi sunmak istiyorum.

                1- Seçtiğim ilk kitap “YOLCULUK” adında göçü yaşayan bir çocuğun gözünden anlatılmış bir hikaye. Taze Kitap’tan çıkan bu kitabı Francesca Sanna yazıp resimlemiş.

                2- İkinci olarak “SAVAŞIN BAŞLADIĞI GÜN” adlı kitabı söylemek istiyorum. Ketebe yayınlarından çıkan bu kitabı Nicola Davies yazmış, Rebecca Cobb tarafından resimlendirilmiş. Adından da anlaşıldığı üzere savaşın çocukların kalbinde bıraktığı izlerden bahsediyor.

 

                3- Uçan At yayınlarından çıkan “KARTON KUTU” kitabından da bahsetmek istiyorum. Bu kitap aslında bir animasyon şeklinde gösterime girmiş ve 44 Ödüllü En İyi Animasyon ödülüne sahip olmuş. Kitaplaştıran ve bize sunan yazar Merve Çirişoğlu Çotur.

                4- “BİR BALİNA BİR BAVULA NASIL SIĞAR” adlı kitap Ketebe yayınlarından çıkmış, Raul Nieto Guridi tarafından yazılıp resimlendirilmiş. Göç sırasında vazgeçmek zorunda oldukları şeyler var ve çocuk özel bir şeyinden ayrılmak istemeyen ve bunun için çözüm yolları aradığı bir öykü.

                5- Tülin Kozikoğlu’ nun yazdığı Hüseyin Sönmezay’ ın resimlediği “DÖNME DOLAP” isimli kitabı da bu listeye almazsam olmazdı. Farklı yerlerde aynı kelimeleri başka amaçlar için kullanan insanlar var. Bu insanların hepsi aslında aynı şekilde dönen düzenin bir parçası. Farkındalık oluşturulabilecek incelikli bir kitap.

                6- “NORMAL ÇOCUKLAR” kitabı Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkmış, Michael Escoffier tarafından yazılmış, Laure Monloubou tarafından resimlendirilmiş. Farklılıkların normal olduğunu keşfeden çocuğun hikayesini anlatıyor.

                7- Desen Yayınları’ndan çıkan “HERKESİN ÖYKÜSÜ” adlı kitabı Kristin Roskifte tarafından yazılıp resimlendirilmiş. Farklılıklara saygının, çok kültürlü yaşamın bütünlüğünün anlatıldığı bir kitap.

                8- Turta Kitap’tan çıkan “DÜNYA KADAR ÇOCUK” kitabını Saniye Biricik Kangal yazmış, Mavisu Demirağ resimlemiş. Dünya üzerinde konuşulan dillerin farklılığını anlatan kitap sevgi dilinin ortaklığında buluşturuyor.

                9- Mse Yayınları’ndan çıkan “TİKO TAVUK MAHALLESİNE TAŞINIYOR” kitabını Neşe Kınalı yazmış, Zeynep Dağgüden resimlemiş. Kendilerine zarar vereceğini düşünenlerin yaşadığı korkunun aslında yersiz olduğunu, komşularını tanımaya çalışmadan uzaklaşmalarını anlatan ve sonunda birlikte yaşamanın yolunu bulan tilki ve tavukların öyküsünün de farklılıklara saygı bağlamında kullanılabileceğini düşünüyorum.

                10- Meav Yayınları’ndan çıkan “VER ELİNİ” kitabını Giuliano Ferri tarafından yazılıp resimlendirilen bir kitap. Bu kitapta “birlikten kuvvet doğar”ı anlamlandırıcak farklı gözüksekte, farklı düşünsekte birlikte olmaya ihtiyacımız olduğunu huzurlu bir yaşamın yolunun birliktelikte olduğunu düşünmelerine teşvik edecektir.

                Umarım faydalanabileceğiniz bir yazı ve kitap listesi olmuştur. Birlikte daha huzurlu yarınlar için insanca yaşamak, yaşatmak için el ele verme umuduyla. Sevgiyle kalın.

 

Yazar Hakkında

/images/betul-akbulut-1.png

Betül Akbulut

Yazar

Yazar hakkında

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap