Mültecilik konulu kitaplar

                Merhaba sevili Annerehberi okuyucuları. Bu yazımda sizlere mülteci aileler ve çocukların yaÅŸamından biraz bahsetmek, onların sorunlarını biraz olsun gözler önüne sermek ve bu sorunlara nasıl çözümler getirilebilir ondan bahsetmeye çalışacağım.

                Göç kelimesi küçücük olsa da kavram olarak çok ağır bir kelime gibi geliyor bana. Hele ki bu göçler zorunluysa.. Ä°nsanların canları tehdit altındaysa.. Hiç kimse huzurla yaÅŸadığı vatanından uzaklaÅŸmak istemez deÄŸil mi? Göçten etkilenenlerin başında maalesef ki çocuklar gelmekte.

                YetiÅŸkinlerin adaptasyon süreleri ile çocuklarınki farklı oluyor. En baÅŸta sosyalleÅŸmekte sorun yaşıyorlar. Sosyal hayat farklı bir düzlemde akıp giderken kendilerini dışlanmış hissedebilirler. Bu konuda destekleyici önlemler alınmakta. Destekleyici önlemlerin alınması bir taraftan insanlık vazifesi gibi görülmesi gerekir, diÄŸer taraftan 1989’da imzalanan birleÅŸmiÅŸ milletler Çocuk Haklarına Dair SözleÅŸme’ sini imzalayarak buna söz de vermiÅŸ bulunmaktayız.

                SözleÅŸmeye göre; tüm dünya çocukları yaÅŸam, eÄŸitim, saÄŸlık, fikir özgürlüÄŸü, sosyal ve kültürel yaÅŸama katılma hakkına sahiptirler. SaÄŸlıklı sosyalleÅŸen çocukta ilerleyen geliÅŸimsel boyutuyla yeni yaÅŸam ÅŸekline adaptasyonu hızlanacak ve huzurlu bir hayata kavuÅŸmasına katkı saÄŸlayacaktır.

                Elbette ki çocukların yaÅŸadığı sorunlar bununla bitmiyor. Dil sorunu, akran zorbalığı gibi sorunlarla da karşılaÅŸtıkları için eÄŸitim ve saÄŸlık sorunları da beraberinde gelmektedir. Yani sadece mültecileri deÄŸil göç almış ülkelerdeki insanları da bu konuda bilinçlendirmek gerekir. Bilinçlendirme çalışmaları ülkemizde daha çok okullarda yapılmaya çalışılmaktadır. Özellikle çok kültürlü bir düzen getirilmeye çalışılarak, her insana saygı bilincini yerleÅŸtirmek için düzenlemeler yapılmaktadır. Baskın kültürün kendisinin tarafına çekmeye çalışmadan atacağı her adım, mültecilerde kendilerini güvende hissi ile dışlama, ayrımcılık, gruplaÅŸma gibi dürtülerine engel olacaktır.

                Çocuklar bu konuda daha savunmasız oldukları için ve çevreden duydukları söylentilerden etkilenmeleri daha olası bir hal almaktadır. Bu nedenle kitapların birleÅŸtirici, bütünleÅŸtirici, empati yapabilme yeteceÄŸinin artırılmasında etkili bir yanı olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Konusunun mültecilik, farklı olana saygı, empati kurabilme olan kitapların bu konuda kullanılması gerektiÄŸini düÅŸünüyorum.

                Sizler için bu konuları barındıran bir kaç resimli kitap derlemesi sunmak istiyorum.

                1- SeçtiÄŸim ilk kitap “YOLCULUK” adında göçü yaÅŸayan bir çocuÄŸun gözünden anlatılmış bir hikaye. Taze Kitap’tan çıkan bu kitabı Francesca Sanna yazıp resimlemiÅŸ.

                2- Ä°kinci olarak “SAVAÅžIN BAÅžLADIÄžI GÜN” adlı kitabı söylemek istiyorum. Ketebe yayınlarından çıkan bu kitabı Nicola Davies yazmış, Rebecca Cobb tarafından resimlendirilmiÅŸ. Adından da anlaşıldığı üzere savaşın çocukların kalbinde bıraktığı izlerden bahsediyor.

 

                3- Uçan At yayınlarından çıkan “KARTON KUTU” kitabından da bahsetmek istiyorum. Bu kitap aslında bir animasyon ÅŸeklinde gösterime girmiÅŸ ve 44 Ödüllü En Ä°yi Animasyon ödülüne sahip olmuÅŸ. KitaplaÅŸtıran ve bize sunan yazar Merve ÇiriÅŸoÄŸlu Çotur.

                4- “BÄ°R BALÄ°NA BÄ°R BAVULA NASIL SIÄžAR” adlı kitap Ketebe yayınlarından çıkmış, Raul Nieto Guridi tarafından yazılıp resimlendirilmiÅŸ. Göç sırasında vazgeçmek zorunda oldukları ÅŸeyler var ve çocuk özel bir ÅŸeyinden ayrılmak istemeyen ve bunun için çözüm yolları aradığı bir öykü.

                5- Tülin KozikoÄŸlu’ nun yazdığı Hüseyin Sönmezay’ ın resimlediÄŸi “DÖNME DOLAP” isimli kitabı da bu listeye almazsam olmazdı. Farklı yerlerde aynı kelimeleri baÅŸka amaçlar için kullanan insanlar var. Bu insanların hepsi aslında aynı ÅŸekilde dönen düzenin bir parçası. Farkındalık oluÅŸturulabilecek incelikli bir kitap.

                6- “NORMAL ÇOCUKLAR” kitabı Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkmış, Michael Escoffier tarafından yazılmış, Laure Monloubou tarafından resimlendirilmiÅŸ. Farklılıkların normal olduÄŸunu keÅŸfeden çocuÄŸun hikayesini anlatıyor.

                7- Desen Yayınları’ndan çıkan “HERKESÄ°N ÖYKÜSÜ” adlı kitabı Kristin Roskifte tarafından yazılıp resimlendirilmiÅŸ. Farklılıklara saygının, çok kültürlü yaÅŸamın bütünlüÄŸünün anlatıldığı bir kitap.

                8- Turta Kitap’tan çıkan “DÜNYA KADAR ÇOCUK” kitabını Saniye Biricik Kangal yazmış, Mavisu DemiraÄŸ resimlemiÅŸ. Dünya üzerinde konuÅŸulan dillerin farklılığını anlatan kitap sevgi dilinin ortaklığında buluÅŸturuyor.

                9- Mse Yayınları’ndan çıkan “TÄ°KO TAVUK MAHALLESÄ°NE TAÅžINIYOR” kitabını NeÅŸe Kınalı yazmış, Zeynep DaÄŸgüden resimlemiÅŸ. Kendilerine zarar vereceÄŸini düÅŸünenlerin yaÅŸadığı korkunun aslında yersiz olduÄŸunu, komÅŸularını tanımaya çalışmadan uzaklaÅŸmalarını anlatan ve sonunda birlikte yaÅŸamanın yolunu bulan tilki ve tavukların öyküsünün de farklılıklara saygı baÄŸlamında kullanılabileceÄŸini düÅŸünüyorum.

                10- Meav Yayınları’ndan çıkan “VER ELÄ°NÄ°” kitabını Giuliano Ferri tarafından yazılıp resimlendirilen bir kitap. Bu kitapta “birlikten kuvvet doÄŸar”ı anlamlandırıcak farklı gözüksekte, farklı düÅŸünsekte birlikte olmaya ihtiyacımız olduÄŸunu huzurlu bir yaÅŸamın yolunun birliktelikte olduÄŸunu düÅŸünmelerine teÅŸvik edecektir.

                Umarım faydalanabileceÄŸiniz bir yazı ve kitap listesi olmuÅŸtur. Birlikte daha huzurlu yarınlar için insanca yaÅŸamak, yaÅŸatmak için el ele verme umuduyla. Sevgiyle kalın.

 

Yazar Hakkında

/images/betul-akbulut-1.png

Betül Akbulut

Yazar

Yazar hakkında

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap