Ergenlik Dönemi Kimlik

Ergenlik dönemi hızlı büyüme ve geliÅŸmenin olduÄŸu, kız erkek cinsel özelliklerinin belirdiÄŸi ilk gençlik dönemini kapsar. Ergenlik dönemi yaklaşık olarak kızlarda 13-14, erkeklerde 14-15 arasında baÅŸlar. Ancak verilen yaÅŸlar yine de kesinlik taşımaz. Toplumumuzda ergenliÄŸin bitimi batı toplumlarına göre daha uzun bir süreyi kapsar. Çünkü aileye ekonomik açıdan bağımlılık daha uzun bir süre devam edebiliyor. Bu nedenle bu durumu “uzamış gençlik” olarak ifade edebiliyoruz.

Ergenlik dönemi doÄŸal bir geliÅŸimsel dönemdir. EÄŸer birey daha önceki geliÅŸimsel dönemlerini saÄŸlıklı bir biçimde atlattıysa ya da ailevi ve sosyal iliÅŸkilerindeki çatışmaları çözebildiyse saÄŸlıklı bir kimlik oluÅŸturur. Ergenlik döneminin de saÄŸlıklı olarak yaÅŸanması, daha sonraki yetiÅŸkinlik, yaÅŸlılık gibi geliÅŸimsel dönemlerin saÄŸlıklı olarak geçmesini olumlu yönde etkiler.

Ergenlik döneminin temel geliÅŸimsel özelliÄŸi kimlik oluÅŸturmaktır. Kimlik oluÅŸumu özdeÅŸleÅŸme ile baÅŸlar. Genç çevresinde gördüÄŸü, beÄŸendiÄŸi, etkilendiÄŸi deÄŸerli saydığı kiÅŸileri model alır, onlarla özdeÅŸleÅŸir. Gencin özdeÅŸleÅŸtiÄŸi kiÅŸiler öÄŸretmeni, annesi, babası, arkadaşı, sevdiÄŸi sanatçılar, roman kahramanları olabilir. Genç, bu kiÅŸilerin giyim tarzlarını, konuÅŸmalarını, tavır ve davranışlarını taklit eder, bu anlamda onlarla özdeÅŸleÅŸir. Bu aşırıya kaçmadıkça doÄŸal bir süreçtir. Gençlerde böyle davranışlar görüldüÄŸünde onlar küçük düÅŸürülmemeli, onlarla alay edilmemelidir. Çünkü model alma bu dönemin doÄŸal bir gereksinimidir ve sonuçta genç özdeÅŸleÅŸme yoluyla kimliÄŸini bulacaktır. Gerçekten de bu dönem en hassas ve en stresli bir dönemin baÅŸlangıcıdır. Bu nedenle anne babaların çocuklar üzerindeki tutum ve davranışları oldukça önem taşır. Özellikle 13 yaÅŸ, üzerinde durulması gereken bir yaÅŸtır. Bu yaÅŸ içerisinde huzursuzluk, gerginlik, uyumsuzluk daha fazladır. Gencin kolaylıkla dışarıya kapılabileceÄŸi olumlu-olumsuz faaliyetlere yönelebileceÄŸi dönemdir. Anne ve babaların bu dönemde çocuklarının sosyal iliÅŸkilerini, arkadaÅŸ gruplarını bilmesi ve çocuÄŸa fark ettirmeden kontrol altına alması büyük önem taşır.

Gencin arkadaÅŸları ve arkadaÅŸları ile olan iliÅŸkileri ve faaliyetleri önemlidir. ArkadaÅŸlık iliÅŸkileri ruh saÄŸlığının belirleyicisidir. Bu nedenle gençlerin içinde bulunduÄŸu arkadaÅŸlık gruplarını gözleyerek onların ruhsal problemlerinin farkına varabiliriz. ÖrneÄŸin bir genç arkadaÅŸlarına aşırı derecede baÄŸlıysa aile ortamında düzensizlikler, güvensizlikler, aile içinde çözülmemiÅŸ çatışmalar, sevgi saygı gereksinimlerinin tam olarak karşılanamıyor olması söz konusu olabilir. Bir baÅŸka örnekse: eÄŸer genç sürekli kendi yaşıtlarının altındaki kiÅŸilerle birlikte olmak istiyorsa kendisine olan güvenini saÄŸlayamaması ya da olumsuz bir benlik algısı söz konusu olabilir.

Gençlik döneminde olumsuz arkadaÅŸlık gruplarının en çarpıcı örneklerinden birisi de suç alt kültürü dediÄŸimiz çete gruplarıdır. Bu konuda yapılan araÅŸtırmalar da göstermiÅŸtir ki bu gençler ailelerinde bulamadıkları sevgi, ilgi ve yakınlık gereksinimlerini bu gruplarda karşılamaya çalışıyorlar ve olumsuz bir takım faaliyetlere girerek (alkol uyuÅŸturucu kullanımı, ÅŸiddet olayları, hırsızlık, bir ideolojiye sımsıkı baÄŸlanıp olumsuz etkinliklere girme...) çevrenin ilgisini çekme amacını taşıyorlar.

Gençlik çağı gerçekten zor bir dönemdir. Çocuklar büyüdükçe sıkıntıları, sorunları da büyür. EÄŸer bu sorunlar önemsenmezse çeÅŸitli uyumsuzluklar, olumsuzluklar ortaya çıkabilir, bu durum da gençlerde bunalımlar ve ruhsal problemlere neden olabilir.

Belki de gençlik döneminde çocuÄŸunuzu anlamak zor olacak ama saÄŸlıklı bir iletiÅŸimle, sevgi ve saygı gereksinimlerinin karşılandığı ve çatışmaların yapıcı olarak çözüldüÄŸü bir aile ortamında çocuÄŸunuza ulaÅŸmanın ne kadar kolay olduÄŸunu göreceksiniz.

 

 

Yazar Hakkında

/images/cagla.png

Çağla Tuğba SELVEROĞLU

Uzman Psikolog

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap