Ergenlerle Ä°liÅŸki ve Ä°letiÅŸim

Ergenlerle iliÅŸki ve iletiÅŸimi güçlendirme konulu ilk yazımızla sizlerleyiz.

Öncelikle çocukların neler yaÅŸadıklarını anlamakla baÅŸlamalıyız. Onların gözünden dünyayı görmeye çalışabilmemiz oldukça önemli bir konu. Çok sık kullandığım bir metafor var; evdeki bitkimiz çiçek açmadığında, yaprakları solduÄŸunda biz o bitkiyi suçlamaz, kızıp ayıplamayız deÄŸil mi? Durup düÅŸünürüz; neden böyle oldu, suyu mu fazla geldi, havası mı iyi deÄŸil, budamam mı gerekiyordu ya da toprağını mı sevmedi diye… Ergenlerimize de aynı ÅŸekilde yaklaÅŸalım istiyorum bugünden itibaren. "Benim çocuÄŸum neden yapraklarını döküyor, neden benimle iletiÅŸim kurmuyor, ona nasıl ulaÅŸabilirim, nasıl yarımcı olabilirim?"

Bunu yaparken tüm sorumluluÄŸu sizlere yüklemek istemem. Ä°nsan biyopsikososyal bir varlık; ve nasıl davrandığını belirleyen doÄŸuÅŸtan getirdiÄŸi karakter dediÄŸimiz durum var, çevresinden anne babalarından; arkadaÅŸlarından öÄŸrendikleri, deneyimledikleri... hepsi bir araya gelerek ÅŸu anki halini oluÅŸturuyor. Fakat özelikle çocukluk döneminde siz ebeveynlerin ona sunduÄŸu ortam hepsinin temelinde yatıyor. Dolayısıyla elimizi taşın altına daha çok koymaya baÅŸlayalım istiyorum ilk adım önce iç görü kazanmak olmalı.

Siz mevcut duruma nasıl negatif etkiler yaptınız ve hangilerini deÄŸiÅŸtirebiliriz onları bir düÅŸünelim istiyorum…

Ve bu düÅŸünüp eÅŸinizle birlikte deÄŸerlendirdikten sonra yeni bir baÅŸlangıç yapacağız. Önce iliÅŸkiye odaklanacağız; kurduÄŸumuz iletiÅŸimi iyileÅŸtirmeye… Kendinizi çocuÄŸunuzun yerine koyun isterim kurduÄŸunuz iletiÅŸimde hangi mesajları kullanıyorsunuz onun kulaklarıyla bir dinleyin. Hepiniz eminim biliyorsunuz çocuÄŸu dinlemenin önemini ancak Thomos Gordon'ın Etkili Anne Baba EÄŸitimi çalışmalarında çocuÄŸun sorun paylaşımının akabinde anne babaların verdiÄŸi tepkilerin yüzde 90 ından fazlasının iletiÅŸim engeli yaratan tepkiler olduÄŸu ortaya çıkmış. Böyle olduÄŸunda çocukla kurulan iletiÅŸim hasar görür.

Anne babaların sorun paylaÅŸan çocukla karşılaÅŸtıklarında farkında olmadan takındıkları tipik tavırlar ise;

1.Bir ÅŸey söylemek

2.Bir emir

3.Uyarı

4. Ahlak dersi

5.Tavsiye vermek

6. ÖÄŸretmek

7. EleÅŸtirmek

8. Ä°sim takmak

9. Tanı koymak

10. Ä°çini rahatlatmak

11. Sorguya çekmek

Peki,  siz bunlardan kaçını ne sıklıkla yapıyorsunuz?

 

Yazar Hakkında

/images/seyla-ibrahimoglu-delen.jpeg

Åžeyla Ä°brahimoÄŸlu Delen

Psikolog

Ä°nstagram @psikologseyla

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap