Ergenler ve Teknoloji Kullanımı
Çağımızın en güçlü kitle iletiÅŸim kaynaklarından biri olan bilgisayar ve yaÅŸamımıza birdenbire giren internet, bugün bilgilenme, iÅŸlem yürütme, haberleÅŸme, eÄŸitim ve eÄŸlence fonksiyonlarıyla hayatımızın ayrılmaz bir parçası oldu. Çocuklarınız genel olarak bilgisayar konusunda sizden daha çok bilgiye sahipler. Anne babalar olarak sizler, yaÅŸam hakkında daha fazla deneyime ve bilgiye sahipsiniz. Sizin bilgi ve deneyimlerinizle çocuklarınızın bilgisayar ve internet konusundaki bilgileri birleÅŸtirilebilirse, çocuklarınıza bilgisayarın bilinçli kullanımı konusunda daha fazla yardımcı olabilirsiniz. Çocuklarınız iyi birer bilgisayar kullanıcısı olsun ya da olmasın, onların her zaman sizin sınırlamalarınıza, deneyimlerinize ve deÄŸerlendirmelerinize ihtiyaçları var.
Ä°NTERNET KULLANIMI
- Ä°nternetin ihtiyaç için kullanımı: Bu aÅŸamada kiÅŸi sadece gerektiÄŸi ve zorunlu durumlarda interneti kullanır.
- Sık ve düzenle internet kullanımı: Ä°nternet bir eÄŸlence aracıdır. BoÅŸ zamanlar internetle deÄŸerlendirilir.
- Sorunlu internet kullanımı: Bu aÅŸamada internet kullanımı kiÅŸinin hayatında sorunlar yaratır. Henüz bağımlılık düzeyinde deÄŸil.
- Ä°nternet bağımlılığı: Patolojik düzeyde internet kullanımı.
TEKNOLOJÄ° BAÅžINDA NE KADAR VAKÄ°T GEÇÄ°RÄ°LMELÄ°?
Türkiye Pedagoji DerneÄŸi, bir gün içinde tablet, telefon ve televizyon dahil olmak üzere çocukların ekran başında geçirmeleri gereken azami süreleri ÅŸöyle belirlemiÅŸ:
9-12 yaÅŸ: Günlük toplam süre en fazla 120 dakika.
12 yaÅŸ üzeri: Günlük toplam süre 120 dakikayı geçmemeli.
ÇOCUKLARIN GELİŞİMÄ° ÜZERÄ°NDE TEKNOLOJÄ°NÄ°N OLUMLU ETKÄ°SÄ°
- Görsel tercih ihtiyacına cevap verir.
- Seçim yapmaya imkân tanır.
- Düzenleme yapmak kolaydır.
- Anında geri bildirim ve memnuniyet sağlar.
- Ä°nteraktif öÄŸrenmeye olanak saÄŸlar.
- Ä°çerik yaratma imkanları saÄŸlar.
- Bilgiye anında erişim sağlar.
- Farklı öÄŸrenme seçenekleri saÄŸlar.
ÇOCUKLARIN GELİŞİMÄ° ÜZERÄ°NDE POTANSÄ°YEL TEHLÄ°KELERÄ°
- Geleneksel gelişim gidişatı sekteye uğrayabilir.
- Temel geliÅŸim deneyimlerinin yerini alabilir.
- Zararlı içeriÄŸe maruz kalabilirler.
- SaÄŸlık riskleri oluÅŸabilir. (Karpal Tünel Sendromu, göz kuruluÄŸu, baÅŸ aÄŸrıları, sırt ve boyun aÄŸrıları, yeme sorunları, uyku sorunları vb.)
- KiÅŸisel temizlikte eksikliklere neden olabilir.
- Siber zorbalığa maruz kalabilirler.
SOSYAL MEDYADA ÇOK SIK BULUNMANIN RÄ°SKLERÄ°
- Kendini olduÄŸundan farklı gösterebilir.
- Gerçek hayattan kopma, yalnızlaÅŸma görülebilir.
- Yüz-yüze iletiÅŸim becerilerini kaybedebilir.
- ArkadaÅŸ sayısını artırma isteÄŸi görülebilir.
- Güvenlik ve gizlilik ayarlarını yapılandıramadığı için istismara maruz kalabilir.
- Küfürlü konuÅŸma, tehdit, dedikodu, yalan vb. olumsuz davranışlar artabilir ve bu davranışlara maruz da kalabilir.
- Yaşına göre uygunsuz görüntü, içeriklere ve cinsel istismara maruz kalabilir.
- Oyunların yıkıcı etkisiyle olumsuz davranışlar görülebilir.
ERGENLERDE SAÄžLIKLI DÄ°JÄ°TAL ALIÅžKANLIKLAR GELÄ°ÅžTÄ°RMEK Ä°ÇÄ°N;
Teknolojik geliÅŸmeler konusunda bilgi sahibi olun ve çocuÄŸunuzu yakından takip edin: Kendinizi internet, bilgisayar oyunları, programlar vb. konusunda eÄŸitebilirsiniz. ÇocuÄŸunuz ne oynuyor, nasıl oynuyor, ne zaman oynuyor, neden oynuyor, nerede oynuyor, kiminle oynuyor? Bu sorulara doÄŸru yanıtlar bulmanız sorunu deÄŸerlendirmenize ve çocuÄŸunuza etkili bir ÅŸekilde destek olmanıza yardımcı olacak.
ÇocuÄŸunuzu bilgilendirin: Bilinçsiz teknoloji kullanımının olumsuz sonuçları hakkında çocuÄŸunuzu bilgilendirebilirsiniz. Uzun süreli internet ve bilgisayar kullanımı bilinçsiz kullanım halinde fizyolojik ve psikolojik problemlere yol açar. ÇocuÄŸunuzla bu olumsuz sonuçları konuÅŸabilir, bilinçli kullanım konusunda uygun bir ortam saÄŸlayabilir ve bu konuda farkındalık yaratabilirsiniz.
ÇocuÄŸunuzu farklı seçenekler bulması konusunda destekleyin: ÇocuÄŸunuzun kendini farklı alanlarda tanıması ve güçlü olduÄŸu yönlerini keÅŸfetmesi için çocuÄŸunuza evin dışında vakit geçirebileceÄŸi ve severek yapacağı alternatifler (spor, sanat, bilim etkinlikleri, hobiler vb.) bulmasına yardımcı olabilirsiniz.
Birlikte vakit geçirin: Ailece birlikte vakit geçireceÄŸiniz zamanların olmasına özen gösterin. Haftanın belirli günlerinde belirli saatlerde teknoloji kullanımına ara vererek, “Ekransız Aile Zamanları” düzenleyebilirsiniz. Televizyonlarınızı kapatabilir, telefonlarınızı, diz üstü bilgisayarlarınızı, oyun konsolu vb. teknolojik araçlarınızı evde belirlediÄŸiniz bir köÅŸeye koyarak, aile içi paylaşımlarınızı artırabilirsiniz.
Bilgisayarı evin ortak kullanım odasına almanız takibinizi kolaylaştırır.
Yatmadan önceki 90 dakikalık sürede ekranlardan uzak durulmasını saÄŸlamanız saÄŸlık ve uyku açısından yararlı olur.
Kontrol edilmesinin zorlaÅŸtığı durumlarda bilgisayarın belirli bir süre sonra kendini kapattığı koruma programları kullanılabilir.
Bağımlılık geliÅŸtirmeyi engellemek amacıyla, uyarıcı maddenin ortamdan çekilmesi gereklidir. Bu nedenle çocuÄŸunuzun bilgisayar kullanım süresini sınırlandırmanız çok önemlidir. KoyduÄŸunuz kurallar açık, net, tutarlı, kesin ve uygulanabilir olmalıdır. Ancak tamamen yasaklamak; uygulanabilir, gerçekçi ve doÄŸru bir çözüm deÄŸildir.
KÄ°TAP ÖNERÄ°LERÄ°
- Dijital Dünyada Çocuk Büyütmek
- Ä°nternet Bağımlılığı- Ä°nternetin Psikolojisini Anlamak ve Bağımlılıkla BaÅŸa Çıkmak
- Bağımlı Aileleri Ä°çin Rehber Kitap
- İnternet Okur Yazarlığı El Kitabı
- Çocukları Sanal Dünyada(n) Koruma Kılavuzu
- Modern MaÄŸara ÇocuÄŸu Tek
FÄ°LM ÖNERÄ°SÄ°
•The Social Dilemma (Sosyal Ä°kilem)
Sosyal Ä°kilem, sosyal medyanın insanlar üzerindeki tehlikeli etkilerini gözler önüne seriyor. Tweet atarız, severiz ve paylaşırız. Peki sosyal medyaya artan bağımlılığımızın sonuçları nelerdir? Dijital platformlar giderek daha fazla bağımlılık yapar hale geldikçe, Silikon Vadisi çalışanların ekranın diÄŸer tarafına ışık tutuyor. Uzmanlar, ekranın arkasında nelerin gizlendiÄŸini ortaya çıkararak, sosyal medyanın insanları nasıl yeniden programladığını gözler önüne seriyor.
Yorum yap