COVİD-19 Üzerinde Stres Yaşayan Ebeveynlere Öneriler

Amerikan Pediatri Akademisi Öneriyor

Akademi, ebeveynlerin kendileri için yardım almasını ve molalar, yeniden yönlendirme ve iyi davranışların güçlendirilmesi gibi olumlu disiplin tekniklerini kullanmasını öneriyor.

ITASCA, ILL. (23 Mart 2020) - Amerikan Pediatri Akademisi bugün COVID-19 üzerinde stresle karşı karşıya kalan ebeveynlere kişisel bakım uygulamalarını, yardım için başkalarına ulaşmalarını ve molalar gibi sağlıklı disiplin tekniklerini kullanmalarını tavsiye ediyor.

Akademi, koronavirüs vakalarının sayısı arttıkça ve birçok aile evde uzun süre izole edildiğinde ebeveynlerin karşı karşıya kaldığı finansal, duygusal ve diğer stresleri kabul eder. Araştırmalar, aileler stres altındayken çocukların istismar edilme riskinin yüksek olduğunu bulmuştur.

Ebeveynler fiziksel olarak kendilerine dikkat etmelidir: sağlıklı beslenin, egzersiz yapın ve yeterince uyuyun. Ebeveynler ve bakıcılar ayrıca, telefon veya video yoluyla kritik bir destek ağı sunabilen arkadaşlarınız, aileniz ve topluluklarındaki diğer kişilerle bağlantılar kurmalıdır.

AAP Başkanı Sara “Sally” H. Goza, FAAP, “Bu anlaşılabilir anksiyete döneminde, destek vermeleri gerektiğinde geri dönüp diğer ebeveynlere ulaşın” dedi. “Birisi sizi ağlayan bir bebek veya çığlık atan bir bebek hakkında hayal kırıklığına uğratırsa, yardım etmeyi teklif edin.

Çocuklar, tüm aile için de daha fazla hayal kırıklığına yol açabilecek şekilde artan stres belirtileri gösterebilir. Akademi'nin geçen yıl yayınlanan güncellenmiş  disiplin politikasına dayanarak grup aşağıdaki teknikleri önermektedir:

  • Çocuklarınızı yapıcı faaliyetlerle meşgul edin. Sıkılmış veya hayal kırıklığına uğramış çocukların harekete geçme olasılığı daha yüksektir. Birçok çocuk hayatını bozmuştur. Okul dışındalar ve arkadaşlarıyla oynayamıyorlar. 
  • Korkularına yardım et. Haberleri takip edecek kadar büyük çocuklar, örneğin kendilerinin veya ebeveynlerinin öleceğinden korkabilir. Korkuyu kabul edebilir ve sağlıklı kalmak için el yıkamak ve mikropları önlemek için evde kalmak gibi yaptığınız her şeyi tartışabilirsiniz. 
  • Bir mola verin. Bu disiplin aracı, en iyi şekilde, çocuklara durmazlarsa zaman aşımına uğrayacaklarını, mümkün olduğunca az kelimeyle ve mümkün olduğunca az duygu ile onları bir durumdan çıkararak uyarır.
  • Ne zaman yanıt vermeyeceğinizi bilin. Çocuğunuz tehlikeli bir şey yapmadığı ve iyi davranış için çok dikkat çektiği sürece, kötü davranışı görmezden gelmek onu durdurmanın etkili bir yolu olabilir. Kötü davranışı görmezden gelmek, çocuklara eylemlerinin doğal sonuçlarını da öğretebilir. Örneğin, çocuğunuz yemeğini bilerek düşürmeye devam ederse, yakında yemek için kraker kalmayacak. 
  • Onları iyi yakalayın. Çocukların ne zaman kötü bir şey yaptıklarını ve ne zaman iyi bir şey yaptıklarını bilmeleri gerekir. İyi davranışlara dikkat edin ve başarıyı ve iyi denemeleri övün. Bu özellikle çocukların arkadaşlarından ve olağan rutinlerinden ayrıldığı bu zor zamanlarda önemlidir.
  • Onlara dikkatini ver. Etkili disiplinin en güçlü aracı dikkattir - iyi davranışları güçlendirmek ve başkalarını caydırmak. Unutmayın, tüm çocuklar ebeveynlerinin dikkatini çekmek ister. Ebeveynler evde çalışmaya çalışırken, bu özellikle zor olabilir. Net iletişim ve ortam beklentileri, özellikle büyük çocuklarda yardımcı olabilir.

Akademi, akut stresle karşı karşıya kalan ebeveynlerin kendilerine sormaları için sadece birkaç saniye ayırmalarını tavsiye eder:

  1. Sorun acil bir tehlikeyi temsil ediyor mu? 
  2. Yarın bu sorun hakkında ne hissedeceğim?
  3. Bu durum kalıcı mı? 

Birçok durumda, cevaplar panik ve çocuklarda fiziksel veya sözlü olarak sallanma dürtüsünü azaltacaktır.

https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/Pages/The-American-Academy-of-Pediatrics-Advises-Parents-Experiencing-Stress-over-COVID-19.aspx

Yorum yap