Kurallar ve Sınırlarla Kazandırılan Alışkanlıklar

Sevgi emek ister, ya çocuk? Çocuk büyütmek te emek istiyor. Emek verdikçe, daha çok anlıyor insan... Sadece karnını doyurmak deÄŸil ruhunu doyurmak, hele de bu günlerde. Ruhlarını biz doyuramazsak, doyuracak baÅŸka arayışlara girmeleri içten bile deÄŸil. Çok iÅŸ düÅŸüyor bize sevgili ebeveynler çok.

O nedenle okullar kapandığı anda 12 yaÅŸ altı çocuÄŸu olanlara izin verilmesi doÄŸru bir karar. Kendi kararlarını kendileri veremiyor, hala bir dijital oyunun pesinde saatlerini harcayabiliyorlar farkında olmadan. Onlara erken yaÅŸlarda bazı ÅŸeyleri fark ettirmek bize düÅŸüyor. Bu yaÅŸlarda bizim koyduÄŸumuz kurallara uyuyorlar, sonra kendi kurallarını koymaya ve uygulamaya baÅŸlayacaklar. Geçen gün bir canlı yayınımızda @dr.efsunsızmaz ın da söylediÄŸi gibi çocuklarımıza kural ve sınır koymaktan hiç bir zarar gelmez. Çocuklarımızın kurallara ve sınırlara ihtiyaçları var. Ä°steseler de istemeseler de. Öyle geliÅŸi güzel “ben bu kuralı koydum bundan sonra böyle          deÄŸil ama güzel bir ÅŸekilde açıklamalı çocuklara, gerekirse defalarca. Sonra bir bakacağız kendi sınırlarını, kendi kurallarını kendileri koyacaklar.  EktiÄŸimizi biçeceÄŸiz, buna yürekten inanıyorum.

Kurallar ve sınırlarla belki de onlara temel alışkanlıklarını kazanmalarına yardımcı oluyoruz ne dersiniz? Önemli olan hayatımızdaki iyi alışkanlıklarla onlara iyi örnek olmak onlara küçük yaÅŸlarda iyi alışkanlıklar kazandırmak. Ne demiÅŸ William James 1892'de  "Bütün hayatimiz, bir yığın alışkanlıktan baÅŸka bir ÅŸey deÄŸildir".

Evet, zor oluyor biliyorum ama sonu iyi olacak. EmeÄŸimizin karşılığını alacağız hem de en güzel ÅŸekilde.

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap