Burun Tıkanıklığı Ve Geniz Akıntısına Bağlı Öksürük

İnsan burnunun en büyük görevi solunan havanın uygun derecede ısınmasını ve nemlenmesini sağlamaktır. Soğuk ve kuru hava gırtlak, nefes borusu ve bronşlar için tahriş edici olup öksürük için en önemli sebeptir.

Isınmak amacıyla oda havasının kurutulması ve ayrıca gün boyu artan sıvı kaybına bağlı olarak, geceleri öksürük şiddeti ve sayısı artmaktadır.

Sevgili aileler, burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı sebebiyle oluşan öksürüğün tedavisinde henüz faydalı olduğu bilimsel olarak tespit edilen bir ilaç bulunmamaktadır. Yapılan çalışmalarda öksürük şurupları olarak isimlendirilen ilaçların plasebo ilaçlardan (yani ilaç olmayan karışımlar) daha etkili olmadığı pek çok araştırmada gösterilmiştir.

Bu nedenlerle öksürük şikayetimizin çocuğun yaşına, enfeksiyonun şiddetine, yaşadığımız ortamın çevresel şartlarına (nem, ısı ve sigara dumanı gibi!) bağlı olarak ortalama 10-15 gün süreceğini lütfen unutmayalım.

  1. Çocuğumuza aralıklarla kısa süreli soğuk buhar uygulamak (2-3 saatte bir 5-10 dakika) ve sonrasında burnuna serum fizyolojik preparatlarıyla (tuzlu su veya okyanus suyu diye de bilinirler) lavaj yapmak gereklidir.
  2. İki yaşından küçük çocuklarda yapılan burun lavajı sonrası, yüz üstü yatırılarak sırtına 1-2 dakika süreyle avuç içi ile vurarak balgamın hareketini sağlamak gereklidir.
  3. Evin nem oranın düzenlenmesi. Sık havalandırma.
  4. Hava kirliliğinden korunmalı. Burun tıkanıklığını artıran ve burundaki temizleyici sistemin çalışmasını engelleyerek daha sık enfeksiyona sebep olan hava kirliliğinden (sigara dumanı, soba dumanı vb.) uzak tutmak gerekmektedir. Mutfak veya balkonda sigara içmek ev sakinlerini sigara dumanının zararlarından korumamaktadır!
  5. Bol su sıvı tüketilmeli. Balgamı yumuşatmak ve öksürük sonrası atılımını artırmak için sıvı tüketimi muhakkak arttırılmalıdır. Bu nedenle gün boyu bol sıvı tüketmek ve yaklaşık günlük ihtiyacın 2 katına çıkmak gerekmektedir. Süt çocuklarında (1-3 yaş) yaklaşık 1-1.5 lt ve oyun çağı çocuklarında 1,5-2 litre (6-8 bardak) sıvı tüketimi önerilmektedir.
  6. 1 yaşından büyük çocuklara Sabah-akşam verilen bir kaşık hakiki bal ve pekmez öksürük şuruplarından daha etkilidir.

 Uzm. Dr. İsmet ÖNCÜ

 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Yazar Hakkında

/images/whatsapp-image-2019-03-29-at-09.41.25.jpeg

Uzman Doktor İsmet ÖNCÜ

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap