Ateşli Çocuğun Evde Tedavisi

Bir önceki yazımızda çocukta ateş konusunu ele almış, genel bir bilgilendirme yapıp ateş ölçüm yöntemleriyle ilgili bilgi vermiştik. Bu yazımızda ise "ateşli çocuğun evde tedavisinde ne yapmalıyız?" , "ne zaman doktora başvurmalıyız?" konularını ele alacağız. Dilerseniz önerilerle başlayalım; EBEVEYNLERE ÖNERİLER

  1. Kalın kıyafetler, ateşin daha fazla yükselmesine neden olabileceğinden çocuklar az giydirilmeli, uyuturken giysiler daha da azaltılmalıdır. Oda ısısı ne çok sıcak ne çok soğuk olmalıdır (21-22°C idealdir).
  2. Alın, şakaklar, koltukaltı, kasıklar ve bacak arkalarına ıslak ve ılık kompres uygulanabilir. Uygulanan kompresler sık sık değiştirilmelidir.
  3. Çocuğa ateş düşürücü verildikten sonra ılık suyla duş ve ılık kompres uygulanmalıdır. Ateş, hızlı su kaybına sebep olarak vücudun susuz kalmasına yol açabilir. Bu yüzden çocuk sıvı alımı için teşvik edilmelidir.
  4. Hastayken tüm insanlar gibi çocukların da iştahı azalır. Yemek yemek istemeyen çocuk zorlanmamalıdır. Böyle dönemlerde en sevdiği yemekler hazırlanmalı ve yiyebildiği kadar yemesi için teşvik edilmelidir.
  5. Okula giden ateşli çocuklar ateş 24 saat yükselmeyinceye dek evde istirahat etmelidir.
  6. 39° C den daha düşük ateşlerin çoğunda eğer çocuğun genel durumu iyi ise, ilaç ihtiyacı olmayabilir. 39°C üzerinde ateşli ise veya ateş nedeniyle baygınlaşmaya, etrafa ilgisi azalmaya başlamışsa parasetamol veya ibuprofen içeren ateş düşürücüler, çocuğunuzun yaşı ve kilosuna göre verilebilir.

Parasetamol grubu:

  • (mor calpol, parol, tylol) 125 mg/ 5ml formu şuruptan; kilosunun yarısı kadar cc verilecek. (10 kg ise 5 cc, 20 kg ise 10 cc gibi)
  • Paranox-S fitil 10 kg= 1 fitil popodan verilebilir (Şurup içmeyenlere).

*** Parasetamol grubu ateş düşürücüler en sık 4 saatte bir verilebilir.*** İbubrufen grubu: Dolven, ibufen, pedifen, apireks 120mg/5 ml formu şuruptan kilosunun yarısı kadar cc verilecek (10 kg ise 5 cc, 20 kg ise 10 cc gibi) *** İbubrufen grubu ateş düşürücüler en sık 6 saatte bir verilebilir.*** !!! Çocuklarda hiçbir zaman aspirin ateş düşürücü olarak asla kullanılmamalıdır.!!!

  1. Ateşin hemen düşmesi beklenmemeli, ateş düşürücü ilaçların hastalığın gidişatında herhangi bir değişiklik yapmadığı ve iyileştirmediği unutulmamalıdır.

NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURMALI? Üç aydan küçük çocuğunuz ateşlenirse…. Yeni doğan dönemdeki bebeklerde enfeksiyonla savaşma yeteneği kısıtlı olduğundan ciddi enfeksiyonlar gelişebilir. Bebeğinizin ateşi 38ºC’nin üzerine çıkarsa, doktorunuzu mutlaka arayın. Doktora danışmadan ilaç vermeyin. Ateş yükselirse ve kontrol altına alınamıyorsa bebeğinizi teşekküllü bir hastanenin acil bölümüne götürmeniz gerekmektedir.

  1. Eğer çocuğunuzun ateşi 40°C ve yukarıda ise
  2. Eğer çocuğunuz bir şey içmek istemiyor, durmadan ağlıyor veya çok halsiz görünüyorsa
  3. Ateşle birlikte çocukta kasılma, şuurda bir değişiklik olduysa, dalgınlık varsa, çocuk her yediğini kusuyorsa, yoğun bir solunum sıkıntısı varsa, yani sık nefes alıyorsa ya da nefes almada zorluk çekiyorsa, vücutta döküntü varsa
  4. Eğer çocuğunuz ateşli havale geçiriyorsa, daha önce ateşli havale geçirdiyse ya da çocuğun kardeşlerinde ateşli havale hikayesi varsa (Havale anında çocuğunuzun elleri ve ayakları şiddetli bir şekilde sallanmaya başlar ve gözleri arkaya doğru kayabilir. Ateşli havale genelde 1-5 dakika sürer. Çocuğunuzun elinin veya kolunun birkaç kere sallanması, onun havale geçirdiği anlamına gelmez.)
  5. Eğer ateşi 48 saatten (2 tam gece ve gündüz) daha uzun sürer ve ateş düşürücü ilaçlarla bile düşmezse çocuğunuzu mutlaka doktora götürmelisiniz.

 

Yazar Hakkında

/images/whatsapp-image-2019-03-29-at-09.41.25.jpeg

Uzman Doktor İsmet ÖNCÜ

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap