Çocuklarımızın Bağışıklık Sistemini Bu Kış Nasıl Koruyalım?

Üst solunum yolu enfeksiyonları ya da soğuk algınlığı hem dünyada hem de ülkemizde çocuklarda görülen en sık hastalıklardan biridir. Üst solunum yolu enfeksiyonları genellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde ortaya çıkar. Çocukların birçoğu yılda 5-8 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilir. Kreşe veya anaokuluna giden çocuklarda bu sayı daha da artabilir. Ancak yılda 8’den fazla solunum yolu enfeksiyonu, 2’den fazla bronşit veya zatürre ya da yılda 3-4 kez orta kulak iltihabı geçiren çocuklarda başta bağışıklık sitemine ilişkin bazı testler, değerlendirmeler, olmak üzere bazı tetkiklerin yapılması gerekebilir. Üst solunum yolu enfeksiyonu virüslerle ortaya çıktığından antibiyotikler etkili değildir. Şikâyetlere yönelik tedavi dediğimiz semptomatik destek tedavisi uygulanmalıdır. Bakterilerin yaptığı enfeksiyon bulguları varsa antibiyotik kullanılmalıdır.

1-İlk 6 ay anne sütü ile beslemek

2-Yenidoğan döneminden itibaren aşılarını yaptırmak

3-Hijyen kurallarına dikkat etmek

4-Gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmak

5-Varsa uyku problemlerini çözmek

6-Çocuğun dengeli ve yeterli beslenmesini sağlamak

7-Yeterli sıvı almasına su içmesine teşvik etmek

8-Kalabalık mekanlardan uzak tutmak

9-Hastayken okula göndermemek

10-Mevsimine uygun giydirmek

11-Sigara maruziyetine engel olmak

12-Hasta çocuk ve kişilerden uzak tutmak

13-Yaşına uygun egzersiz ve spor yapmasını sağlamak

14-İmmün beslenme ile çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmek mümkündür.

GÜÇLÜ BİR BAĞIŞIKLIK İÇİN DOĞAL OLARAK YAPILMASI GEREKENLER Çocuklarınıza krakerler, bisküvi, hazır kek, mısır gevreği, cips gibi hazır, katkı maddeli gıdaları yedirmeyin, siz de yemeyerek örnek olun, evinize almayın. Raf ömrünü uzatıcı katkı maddeleri bağışıklığın en büyük düşmanıdır.

Çocuklarınızın daha az hasta olmasını istiyorsanız, onlara kakao yedirmeyin, kahve, buzlu çay ve kola içirmeyin.

ÇİĞ MEYVE SEBZE YEDİRİN. En iyi antioksidan bol taze sebze, meyvedir.

Hazır meyve suları yerine, taze meyve sebze suları sıkın ancak bunları da ölçülü verin.

Çocuklarınıza mevsimine uygun taze balık yedirin veya omega-3 içeren balık yağı içirin. İnek sütünü aşırı derecede tüketmelerine engel olun. Süt ve süt ürünü seçiminde paketli UHT inek sütü yerine günlük pastörize inek, keçi, manda, koyun sütü ve bunlardan üretilmiş yoğurt, ayran ve taze peynir tercih edin.

Yağ seçiminde hem yemeklerde hem de hamur işlerinde zeytinyağı tercih edin. Çocuklarınıza margarin içeren, açma, poğaça, kurabiye, pasta yedirmeyin.

SU içmenin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini unutmayın.

Çocuklarınızı su içmeye alıştırın. İçecek olarak şekerli, kolalı ve gazlı içeceklerden, hazır meyve sularından uzak tutun.

Kimyasal tarım ilaçları ve gübre artıkları modern yaşamın getirdiği en önemli bağışıklık zayıflatıcıdır. Mümkünse meyve ve sebzeyi üzerindeki kimyasal gübre ve tarım ilaçlarından arındırmak için tüketmeden önce suda ve sirkede bekletin.

Bağışıklığı zayıflatan hava kirliliğini minimuma indirmek için ev içinde sigara dumanı, çamaşır suyu ve temizlik ürünleri gibi kimyasal kokusu ve rutubet kokusunu engelleyin. Ev dışında mümkün olduğunca trafikten ve sanayiden uzak yaşam alanlarını seçin.

Her sonbahar yapılması gereken aşıları çocuklarınıza yaptırın.

Rutubet, sigara kadar tehlikeli bir ev içi hava kirliliği kaynağıdır. Altta alerji olmasına ya da olmamasına bakmadan çocuklar için sık solunum yolu enfeksiyonu ve astım nedenidir. Pasif sigara içiciliğine karşı çocuklarınızı koruyun.

ALIŞVERİŞ MERKEZİ VE KAPALI YÜZME HAVUZLARINDAN UZAK DURUN Kışın mikrop kaynağı olan alışveriş merkezlerindeki oyun alanlarından uzak durun. Onun yerine hafta sonu kısa süreli de olsa, çocuğun oksijen alacağı ve güneş ışığı göreceği bir açık hava aktivitesi ayarlayın. Havuza gidiyorsa su ve ortama bağlı enfeksiyonlar, nem, mantar vs. açısından dikkatli ve önlemli olun.

Varsa uyku problemlerini düzeltmek için uğraşın, onların erken yatmasını sağlayın.

Mutlu çocuk bağışıklık sistemi sağlam çocuktur. Depresyon, duygu durum bozukluğu, anksiyete, davranış bozukluğu gibi problemleri varsa çocuklarınızın uzmanlardan destek alın Doktor önerisi ile gerekli dönemlerde fonksiyonel gıdalar ve doğal ürünlerden bağışıklık sistemini dengelemek için destek alın.

Yazar Hakkında

/images/whatsapp-image-2018-04-27-at-21.58.43.jpeg

Uzman Doktor Efsun SIZMAZ

Çocuk sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı/ Sağlıklı Beslenme - Uyku Danışmanı/ Profesyonel Öğrenci Koçu

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap