GÜNEŞ VE ÇOCUK

Tüm kış kapalı mekanlarda olan çocuklar güneşli havalarda her çocuk gibi zamanının çoğunu açık havada koşup oynayarak geçirmek ve kumda denizde oynamak ister. Özellikle oyun çocuğu dediğimiz 3-6 yaş grubu saatlerce dışarıda kalmaktan büyük keyif alır. Yaz mevsiminde uygun tedbirler ile güneş ve açık hava aktiviteleri hem fiziksel hem de ruhsal açıdan çocuklar için çok faydalıdır.

ÇOCUKLAR NASIL GİYDİRİLMELİDİR?

Bahar ve yaz aylarında çocuklar için pamuklu ince giysiler tercih edilmeli, terleme ihtimalleri çok olduğu için sık üst değişimi yapılmalıdır. Gün içinde ısı değişimlerinin çok olduğu  şehirlerde ince pamuklu kumaşlardan kat kat giydirilip gün içinde hava ısındıkça katlar eksiltilmelidir. 1 yaş altındaki bebeklerin baş bölgeleri çok terleyebilir, üşür korkusuyla kalın şapkalardan kaçınılmalı, bahar ve yaz dönemleri için sadece rüzgarı engelleyecek pamuklu şapkalar tercih edilmelidir. Bebek giysilerinde sentetik ve terleten kumaşlar tercih edilmemelidir. Açık renk giysiler tercih edilmelidir. Giysiler kadar bebek arabalarının veya oto koltuklarının kumaşlarının da terletebileceği unutulmamalı iç yüzeylerine pamuklu kılıf ve örtüler kullanılmalıdır. Özellikle araç içinde güneş vurduğu zaman oto koltuğu içindeki çocuğun üstü pamuklu ve ince bile olsa terleyebileceği unutulmamalıdır.

ÇOCUKLAR NASIL BESLENMELİDİR?

Yaz mevsiminde bizler gibi çocukların da sıvı ihtiyacı artar. 18-24 ay altındaki bebeklerde yaz dönemi anne sütüne devam ediliyor olması önemlidir. 0-6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebeklere 6 aydan sonra ek gıdalara başlanmalı, anne sütü bu dönemde de ek gıdalarla birlikte 2 yaşa kadar devam edilmelidir. Sıcak havalarda su içmek istemeyen bebekler eğer anne sütü alıyorlarsa sıvı ihtiyaçları her zaman karşılanmış olmaz. Bu durumda dikkatli olmak gerekir. Yaz dönemi ishal benzeri enfeksiyonların da arttığı dönemdir, anne sütü alan bebeklerin daha az ishal olduğu ve olsa bile ishallerinin daha kısa sürdüğü bilinmekle birlikte olası susuzluk belirtilerine karşı dikkatli olunmalıdır.

Yaz döneminde çocukların bol meyve ve sebze tüketmesi önemlidir. Düzenli meyve sebze tüketen çocukların yaz döneminde kullanacakları destek tedavi ve vitamin takviyelerine doktor karar vermelidir. Yaz aylarında vücudun ihtiyacı olan D Vitamini de güneşten alınmaktadır.

ÇOCUKLARI GÜNEŞTEN NASIL KORUYALIM?

Güneşin ve güneşten alacağımız D vitamininin çocuklarımız ve bizim için çok yararı olması yanında son yüzyılda ozon tabakasındakşi incelme nedeniyle güneşin zararlı etkilerine karşı daha duyarlı olunduğu artık bugün bilinen bir gerçektir. Bu sebeple bebek ve çocuklarımızı korumak hem güneş yanıkları hem de gelecekte oluşabilecek cilt kanserlerinden korunmak için çok önemlidir. Yaz aylarında çocuklarımızın derileri güneşten D Vitamini sentez ederek kışa hazırlık yapar. Bu nedenle güneşin çok dik geldiği öğle saatleri haricinde çocukların güneşten faydalanmaları çok önemlidir. Nisan Mayıs aylarında güneşin dik olmadığı saatlerde güneş kremi kullanmaya gerek olmayabilir. Ancak özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında güneşin zararlı etkileri maksimum düzeye çıkacağı için güneşe çıkmadan önce çocuklara güneş koruyucu kremler sürülmesi uygun olur.

Çok açık tenli, renkli gözlü çocuklarda ve 1 yaş altı bebeklerde 50 faktör ve üzeri güneş kremleri uygundur. Ten rengi koyu, esmer çocuklarda 30 faktörlü güneş kremi yeterli olur.

Güneş kremi seçerken mineral filtre içermesi ve bebeğe alerji yapmayacak özellikte olmasına yani hipoalerjenik olmasına dikkat edilmelidir. Kimyasal filtre içeren güneş kremlerinde alerji riski daha yüksektir. 1 yaş altı bebeklerin cildi daha büyük çocuklara göre daha hassastır ve uygulanan her türlü kremin emilimi daha fazladır. Bu nedenle 1 yaş altı güneş kremi seçerken daha dikkatli olmak gerekir. Güneş kremleri kuru cilde güneşe çıkmadan 20-25 dakika önce sürülmelidir. Havuz ve denizden çıktıktan sonra duş sonrası tekrarlanmalıdır. Hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruyucu olacak şekilde geniş spektrumlu olmalıdır. Koruma faktörü olarak en az SPF 15- ila SPF 50 arası olan ürünler kullanılmalıdır.

DR.EFSUN SIZMAZ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI UZMANI SAĞLIKLI BESLENME-UYKU DANIŞMANI PROFESYONEL ÖĞRENCİ KOÇU

 

Yorum yap