AÅžI NEDÄ°R? AÅžI GEREKLÄ° MÄ°DÄ°R?

Aşı hastalık yapma yeteneÄŸi yok edilmiÅŸ bakteri veya virüslerin yada bakterilerin toksinlerinin zararlı etkilerinin yok edilmesiyle elde edilmiÅŸ biyolojik maddelerdir. Hastalığın ortaya çıkmasını engeller veya hastalıkların sonrasında oluÅŸabilecek kötü sonuçların oluÅŸumuna engel olur. Aşıdan sonra oluÅŸan antikorlar vücutta uzun süre kalır ve hastalık etkeni ile karşılaÅŸma sırasında vücuda girmesine engel olarak hastalık oluÅŸmasını engellerler. Çocuk saÄŸlığı denilince koruyucu saÄŸlık hizmetleri son derece önemli bir yer tutar. Koruyucu saÄŸlık hizmetlerinin en önemli unsurlarından birisi de aşı ile yapılan bağışıklamadır.

Aşılar hastalıkların önlenmesinde en temel unsurlardan biri olup, bazı aşılar yalnız aşılanan çocukları deÄŸil aşılanmayan çocukları da korur. Aşılama toplum saÄŸlığının iyileÅŸtirilmesi açısından insanlık tarihinin en önemli buluÅŸlarından biridir. Dünya SaÄŸlık örgütü’nün 1974 yılında baÅŸlattığı GeniÅŸletilmiÅŸ Bağışıklama Programı ile birlikte çocuklardaki ölüm oranı önemli ölçüde azalmıştır. Bununla birlikte, halen kullanılmakta olan aşılarla bağışıklama oranlarının artırılması ve önemli ölüm nedenlerinden üçü olan meningokok, pnömokok ve rotavirus gibi mikroorganizmalara karşı yeni geliÅŸtirilen aşıların kullanıma girmesi ile birlikte çocuk ölümlerinin daha da azaltılması hedeflenmektedir. Ancak yeni geliÅŸtirilen aşıların pahalı olması nedeniyle bu aşıların ulusal aşı takvimlerinde yer almaları zaman alacaktır. Bu da aşıya en fazla gereksinim duyulan az geliÅŸmiÅŸ ve geliÅŸmekte olan ülkeler için üzüntü verici bir gerçektir.

ULUSAL AÅžI TAKVÄ°MÄ°MiZDE YER ALAN AÅžILAR

BCG Aşısı: Ülkemizde 2. ayda tüm bebeklere BCG aşısı yapılmaktadır. Karma Aşı (Difteri, Tetanoz, Sellüler BoÄŸmaca, Hemofilus Ä°nfluenza, Ä°naktif Polio Aşısı): Aşının yapılabileceÄŸi en erken dönem 6 haftalık bebeklerdir. Aşı 2, 4 , 6 ve 18. aylarda olmak üzere 4 doz yapılır. Bağışıklamanın rapel dozu 4 - 6 yaÅŸ arasındaki çocuklara yapılır. Oral Polio (Çocuk Felci) Aşısı: Ülkemizde 6-18 aylarda ve 4- 6 yaÅŸ arasında olmak üzere yapılması önerilmektedir.

Pnömokok Aşısı: Konjuge pnömokok aşısı en erken 6. haftada yapılabilir. Ülkemizde 2,4,6 ve 12. aylarda olmak üzere 4 doz yapılır.

KKK (Kızamık, Kızamıkcık, Kabakulak Aşısı): Ä°lk doz 12. ayda, ikinci dozu ise 4 - 6 yaÅŸ arasında yapılmalıdır. SuçiçeÄŸi Aşısı: Ä°lk doz 12. ayda yapılır. Ä°kinci doz 4 - 6 yaÅŸ arasında tekrarlanmalıdır. Hepatit A Aşısı: Ä°lk dozu 18. ayda yapılan hepatit A aşısının ikinci dozu 24. ayda tekrarlanmalıdır.

ÖZEL AÅžILAR

Rotavirüs Aşısı: Aşının ilk dozu 6-12 hafta arasındaki bebeklere verilmeli, son doz 32. haftayı geçmemelidir. Meningokok Aşısı: Türkiye’de farklı aylar için ruhsat almış 3 tip aşı mevcuttur. Bunlardan birisi 9-23 ay arası 2 doz, diÄŸeri ilk aşılama 2. Aydan sonra 4. Dozu yaÅŸamın ikinci yılında olmak üzere 4 doz, üçüncüsü de ilki 6 hafta, ikincisi ilkinden iki ay sonra , 3. Dozu ise 12. Ayda yapılmak üzere 3 doz yapılır. Ä°nfluenza (Grip) Aşısı: Ä°naktif grip aşısı minimum 6. ayda yapılabilir. Grip aşısı, öncelikle risk gruplarına önerilmekle birlikte, ailesinin aşılanmasını istediÄŸi tüm çocuklara ve eriÅŸkinlere yapılabilir. Human Papillomavirüs (RahimaÄŸzı Kanseri) Aşısı: En erken 9 yaşında yapılabilen bu aşının ilk dozu genellikle 11-12 yaşındaki kız çocuklara yapılır, ilk dozdan 2 ve 6 ay sonra olmak üzere toplam 3 doz gereklidir.

Genel olarak bakıldığında, her yıl aşı uygulamalarıyla 3 milyon çocuk aşılanmamaya baÄŸlı oluÅŸan hastalıkların yol açtığı ölümlerden kurtulur. Aşılanma çocukların hakkıdır ve bu hak ellerinden alınmamalıdır. Ayrıca aşılar ve koruyucu hekimlik konusunda hassas davranmak biz hekimlerin de sorumluluÄŸudur. Çocuklarınız aşıyla önlenebilir hastalıklardan (BoÄŸmaca, Çocuk Felci, Grip, Hepatit B, Kızamık, Kolera, Meningokokal Hastalıklar, Rotavirüs, Su ÇiçeÄŸi, Tifo (Kara Humma, HPV, Difteri, Kabakulak, Kızamıkçık, Kuduz Hastalığı, Pnömokokal Hastalıklar, Sarı Humma, Tetanoz, Tüberküloz) korunsun mutlulukla gülsün.

 

Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Uzm. Dr. Efsun Sızmaz

Yorum yap