Corona Virüs ve Çocuklar

1-ÇOCUKLAR CORONAVİRUSTEN ETKİLENİR Mİ?

Evet, çocuklar da virüs ile enfekte olabilir, hasta olabilir, taşıyıcı olabilir ( özellikle ağız, burun sekresyonları ile yayabilir )

2- ÇOCUKLARDA NASIL SEYREDİYOR? ÖLÜM GÖRÜLÜYOR MU?

Elimizde Amerikan Pediatri Akademisi çalışması Pediatrics de yayınlanan 2143 Çinli çocuk yayını ve The New England Journal Of Medicine de yayınlanan iki yayın var. Alt solunum yolu enfeksiyonu ve zatürreye neden oluyor. Hafif ve asemptomatik vaka daha fazla, nadiren ölüme neden oluyor. Dünyada 2 çocuk ölümü var biri 14 yaşında Çin’den, diğeri 3 yaş lösemi hastası bir kuzucuk

3- ÇOCUKLARDAKİ BULGULAR NELER?

Ateş, kuru öksürük ( çoğu zaman) balgamlı da olabilir, Boğaz ağrısı, halsizlik, nadiren karın ağrısı, kusma ve ishal görülebiliyor. Genelde burun akıntısı ve hapşırık görülmüyor.

4- ÇOCUKLARIMIZI HİÇ Mİ DIŞARIYA ÇIKARMAYALIM?

Çok tenha yerde, güneşli ortama, sınırlı zamanda çıkarın. Yüzeylere teması önleyin. Oyun parkına ve aktivite parkına götürmeyin. ( Yüzeylerde uzun bir süre canlı kalabiliyor)

5- KORUNMAK İÇİN NE YAPALIM

65 yaş üstü ve 50 yaş üstü kronik hastalığı olanlar İle çocukları bir araya getirmeyelim, ancak onlarla görüntülü konuşmalarına imkan verelim bu anneanne, babaanne ve büyükbaba ise, el yıkayalım 20 saniye en az, oyuncak ve oyun oynadıkları yüzeyler, klavye, cep telefonu temizliğine dikkat edelim, uygun dezenfektanları doğru kullanmayı öğretelim, odalarını havalandıralım sık sık, uyku düzenlerini sağlayalım, bağırsak ve bağışıklık sistemlerini koruyacak şekilde besleyelim, kronik hastalığı olan çocuklarımızın ilaçlarını ihmal etmeyelim. Destek kullanıp kullanmamamız gerektiğini doktorumuza danışalım.

6-ÇOCUKLARIMIZA MASKE TAKALIM MI?

Çocuğunuz İle sosyal mesafenin korunmasının mümkün olmadığı ortama girmek durumunda olursanız, çevredekiler öksürüp, hapşırıyor ise veya çocuğunuzun öksürük vs. bulguları varsa takın, çok iyi korumaz, ıslanınca ve kirlenince işe yaramaz, bunu bilin. Altta yatan hastalığı var veya ilaç kullanıyorsa takın.

7- BAZI İLAÇLARIN ( İbuprofen) CORONAVİRUS ENFEKSİYONUNA NEDEN OLDUĞU VEYA ŞİDDETLENDİRDİĞİ DOĞRU MU?

Yaklaşık bir hafta önce bu durumun şuan için bir bilimsel kabul görmüşlük olmadığını söylemiştim ( Fransa Cumhurbaşkanı ve hekimleri beyan etmiş dillendirmişti) Daha sonra DSÖ mümkün kalmadıkça kullanmayın dedi. Arkasından yine geri çekerek bilimsel bir geçerliliği yok dedi. Gelelim konuya, bir çocukta sadece herhangi bir sebeple ateş oldu ise ilk önce parasetamol tercih edin. İbuprofen etken maddeli bir ilacı içmesi gerekiyorsa hekiminiz bunu önerdi ise kullanın. Bazı çocuklar kronik hastalıkları nedeniyle ibuprofen gibi antienflamatuar ilaçları sürekli kullanmak zorunda olabilirler. Bu dönemde ilaçlarını kesmeyin. Alttaki hastalığın ağırlaşması durumu daha da kötüleştirir.

8- AŞILARINI YAPTIRALIM MI ?

Evet, mutlaka, aşı diğer hastalıklara karşı çocuğunuzun bağışıklık sistemini korur, güçlendirir. Güçlü bağışıklık sistemi ile virüsün giriş kapısı azalır ve bir de bu sebeple hastalanmaz.

Pediatrics dergisinde yayınlanan çalışmada Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından 8 Şubat'ta bildirilen 18 yaşın altındaki 2,143 çocuğu analiz ettiler.

⭐Vakaların sadece üçte biri laboratuvar testi ile doğrulandı.

⭐Geri kalanlar çocuğun semptomları, göğüs radyografisi, kan testi ve yeni virüs enfeksiyonuna maruz kalıp kalmadıkları konusunda şüpheli vakalar olarak sınıflandırıldı.

 ⭐Çocukların yaklaşık yarısında ateş, yorgunluk, öksürük, burun tıkanıklığı ve muhtemelen bulantı veya ishal gibi hafif semptomlar vardı. Hastaların üçte birinden fazlası (yaklaşık% 39) orta derecede hastaydı ve BT taramalarında pnömoni veya diğer akciğer semptomları vardı, ancak önemli bir dispne (solunum yetmezliği) görülmedi.  Yaklaşık % 4'ünde semptom yoktu.

 ⭐Bununla birlikte, 125 çocuğun (yaklaşık% 6) hastalığı ciddi idi ve 14 yaşındaki bir çocuk öldü.

⭐Hastaların 13'ü solunum veya organ yetmezliğinin eşiğinde olup “kritik hasta” olarak kabul edildi.  Diğerleri şiddetli solunum yolu hastalıkları için "ciddi" olarak sınıflandırıldı.

 ⭐Çalışma, kritik hastalığı olan 125 çocuğun% 60'ından fazlasının 5 yaşın altında olduğunu bildirmiştir.  Bunlardan 40'ı 12 aylıktan küçük bebeklerdi.

TEMEL SONUÇ ÇOCUKLAR DA HASTA OLABİLİR...ETKİLİ BİR TEDAVİ MAALESEF YOKTUR.ANCAK NİSPETEN YETİŞKİNLERE GÖRE İYİ SEYİRLİDİR. SEBEP viral moleküllerin, insan hücrelerinde ACE2 adı verilen bir reseptöre veya proteine ​​bağlanması, bunun küçük çocuklarda belirgin olarak ifade edilmemesidir. Başka bir teoriye göre çoğu çocuk ciğerleri yetişkinlerden daha sağlıklıdır. Yetişkinlerin uzun yıllar boyunca kirliliğe daha fazla maruz kalmaları muhtemeldir ve şiddetli koronavirüs hastalığı olan yetişkinlerde genellikle potansiyel sağlık sorunları veya zayıflamış, yaşlanan bağışıklık sistemleri vardır.

Yazar Hakkında

/images/whatsapp-image-2018-04-27-at-21.58.43.jpeg

Uzman Doktor Efsun SIZMAZ

Çocuk sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı/ Sağlıklı Beslenme - Uyku Danışmanı/ Profesyonel Öğrenci Koçu

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap