YAŞASIN OKUL AÇILIYOR!

Sonunda okullar açılıyor. Hababam sınıfından bir replik geliyor aklıma...

Mahmut Hoca: Okul sadece dört yanı duvarla çevrili, tepesinde dam olan yer değildir. Okul her yerdir. Sırasında bir orman, sırasında dağ başı. Öğrenmenin, bilginin var olduğu her yer okuldur. Tulum Hayri: Allah aşkına hocam, bu okulda insan ne öğrenir? Mahmut Hoca: Yaşamayı, mücadele etmeyi, doğa ile savaşmayı öğrenirsiniz. Bilgili olmayı, en önemlisi kendinize karşı saygıyı öğrenirsiniz. Bu saydıklarım eğer bir okulda yoksa, orada sadece bir taş yığını vardır.

Sevgili anneler ve sevgili çocuklar; okul yılları çocukluk çağının en güzel yılları... Bu günlere ait en güzel anıların kalacağı mutlu, sağlıklı ve başarılı bir eğitim dönemi diliyorum.

Çocukların mutlu, dengeli, özgüveni yüksek, üretken bireyler olarak yetişmelerinde okul yaşantılarının etkisi çok önemlidir. Peki nasıl beslensinler? Nelere dikkat etmek önemlidir şöyle bir göz gezdirelim, ne dersiniz?

ÇOCUKLARIMIZA NASIL DESTEK OLABİLİRİZ? Okulların açılmasıyla birlikte problem yaşamamaları için uyku saatlerine dikkat edin aynı saatlerde yatmalarını sağlayın. Sevgili anneler dengeli ve düzenli beslenme açısından açıklarınızı kapatma yoluna gidin. Televizyon veya bilgisayar başında geçirilen boş zamanın dinlenmekten çok yorgunluk yarattığını, çocuklarımızın beyin fonksiyonları üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğunu unutmayın. Yetenek, ilgi ve beceri bakımından her çocuğun kendine özgü özellikleri olduğunu unutmayın ve bunları keşfetme ve anlama yoluna gidin. Çocuğunuzun dönem boyunca sergilediği performansı başka çocuklarla asla kıyaslamayın. Çocuklarımızın her istediklerini yapmaktan, özgüvenleri kırılmasın diye onları sürekli övmekten kaçının … Aşırı merhametli ve sabırsız olduğunuz için onun yerine getirmesi gereken sorumlulukları sizler üstlenmeyin... Kendisinin kendi seçimini yapamayacağı yaşlarda, basit secimler bile olsa, inisiyatifi onlara bırakmayın... Başarısızlıklarında öğretmenlerini , daha iyi durumda olan arkadaşlarını suçlamayın , çocuğunuzu sadece kendisinin yaptıkları ve başarıları ile mukayese edin !!! Çok mutlu olsunlar diye yaptığımız çoğu şeyler, empatiden yoksun, bencil, sevmeyi bilmeyen, benmerkezci ancak, yasam içindeki dengelerde uyumsuz ve çok mutsuz kuşaklar yetiştirmemize sebep olabilir... Okul dönemi beslenme ve çantaların ağırlığı konusuna bir sonraki yazmızda yer vereceğim. Sevgiyle kalın.   Dr. Efsun Sızmaz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Beslenme ve Uyku Danışmanı Çocuk NLP ve Öğrenci Koçu  

 

Yorum yap