Çok fazla bilgi var, ne yapacağım?

Sınırsız bilgi dünyası, sürekli izle, kaydır, bak, incele, satın al, farklı bir dönemdeyiz. Teknoloji hızla ilerliyor bu ilerlemede ne çok bilgi kaynağı var. Sürekli her yerden bilgi akıyor ve hangisini yakalayacağımızı nereden başlayacağımızı bilmiyoruz.

Dün küçük küçük yaptıklarınızla bugünkü sizsiniz, bugünkü küçük küçük yaptıklarınızla yarın ki siz olacaksınız? Peki, siz yarın kim olmak istiyorsunuz? Belki koçlukta kullandığımız bir araç bu sorumuza yanıt verebilir. Koçlukta “vizyon” çalışması. Kendinizi 10 yıl sonra nerede görmek istiyorsunuz? Kendinizi görmek istediğiniz “yer/kimlik” neresi? İşte bu sınırsız öğrenme dünyasından “gelecekteki siz” olmanızı sağlayacak bilgileri, azar azar bugünden depolamaya başlamanız gerekmiyor mu sizce? 10 yıl sonra birden orada olmayı düşünmüyorsanız, “sadece koltukta uzanıp, üretmeden, tüketmek ve kilo almak” gibi bir hedefiniz yoksa tabi. Bulunmak istediğiniz yer için zaman, emek ve çaba sarf etmeniz gerekmez mi?

Sosyal medyada sadece içerik takip ederek, tüketerek, üretken olmayı istemek, spor yapmadan, sağlıklı beslenmeden, ilerde daha kaliteli bir yaşam/yaşlılık beklemek, kendimizi geliştirecek bu kadar fazla platform dururken gelişmeden yerinde saymak. İnsan potansiyeli gerçekten bu değil. Hep “potansiyeli performansa dönüştürmek” cümlesini kullanıyoruz ya illa çok muhteşem bir proje üretmek, dağları yerinden oynatacak büyüklükte bir şeyler yapmak zorunda değiliz. İnsanın Fabrika Ayarları’nda (Prof. Dr. Sinan Canan) hareket var, saatlerce dizi izlemek değil, az ve çeşitli yemek var hergün fast food, pizza yemek değil, iyi ve besleyici sosyal ilişkiler var sosyal medyada like almak, oradan sanal arkadaşlıklar kurmak değil, sınırlarımızı zorlamak var, rutinde kalarak konfor alanından çıkmamak değil. Aslında burada özümüze dönüşün ilkelerini ifade eder Sinan Bey.

Hepimiz, bugün izlediklerimiz, öğrendiklerimiz ve yaptıklarımızla gelecekteki kimliğimize şekil veriyoruz. Belki bu bilgi bombardımanından payımıza düşeni seçebiliriz bu sayede ne dersiniz? Ne izlediğinizi, ne yediğinizi, ne okuduğunuzu, ne yaptığınızı bilin dostlar.

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Profesyonel Koç - Yönetici

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap