Çocuğunuza Saygı Duyuyor Musunuz?

"Geleneksel eğitim sisteminde hiç çocuğa saygı duymak kavramı geçiyor mu?"

"Herhangi bir arkadaşınız, bir büyüğünüz çocuk yetiştirmekle ilgili bilgilerini paylaşırken size hiç çocuğuna saygı duyuyor musun dedi mi?"

"O bir birey, o kendi başına var olma çabası içinde, buna saygı duymalıyız."

Yemek yemek! Yemek anne baba için bir işin tamamlanması olarak görülüyor. Siz kendinizi, çocukluğunuzu düşünün; birisi sizin ağzınıza zorla bir şeyler sokmaya çalıştığında kendinizi nasıl hissedersiniz? Rahatsız olursunuz sanırım. “Ama büyümek için beslenmeli, kendi yemiyor” diyen sesinizi duyuyorum. Karnı doydu. Zihni, onuru, gururu?

Giydirmek! Hepsini biz yapalım, hızlıca kapının önüne koyalım. Evet, hayat zor, zaman dar. Ama biz ona fırsat vermezsek, kendi yapma hızına saygı duymazsak ne zaman öğrenecek? O zaman “Neden beceriksizler?” demeye hakkımız yok.

Bizler toplum olarak gerçekten çocuğa saygı duymuyoruz. Onun güvenliği ve kendi özgürlüğümüz için, o, keşfetme arzusu, ihtiyacı ve isteğiyle doluyken farkında olmadan ona engel oluyoruz. İyi niyetle… O bizlerden ayrı bir birey ve ancak yaparak yaşayarak öğrenir. Onun farklılığına saygı duymalıyız, ilgilerine, hızına, heyecanına, yapabilme çabasına… Bizim için bize saygı duyulması ne kadar önemliyse inanın onun için de o kadar önemli.

Çocuğa saygı duymak ona neler öğretir; Birey olmayı, Başarmayı, Kendine yetebilmeyi, Sorumluluk almayı, Saygı duymayı öğretir.

Çocuğa saygı duymak kavramını dünyada ilk ortaya koyan MARIA MONTESSORI‘ dir.

MONTESSORI EĞİTİM FELSEFESİ‘ nin birinci adımı "çocuğa saygı duymak ve onu bir birey olarak kabul etmektir."

Çocuğumuzla ilgili bir ilk adım atacaksak ve bir ilk kavram belirleyeceksek bu;

"Çocuğumuza saygı duymak."olmalıdır.

Çocuğunuza saygı duyduğunuzda ona sürekli müdahale etme ihtiyacı duymazsınız, o da başarır. Çocuğunuzun uzun bir yolu var. Kendisi için hem iyi, hem de doğru kararı verebilmek için deneyimlere ihtiyacı var.

 

Dr. Handan Altunbaş

Arı Akademi Montessori Anaokulu Kurucusu

 

Yorum yap