Çocuklar şiddet içeren filmlere veya video oyunlarına maruz kalırsa

Uzmanlar şiddetsiz bir kişinin saldırgan davranmasına tek bir faktörün neden olamayacağı konusunda hemfikir olsalar da, bazı araştırmalar (hepsi olmasa da) şiddet içeren medyaya aşırı maruz kalmanın şiddet içeren davranış için bir risk faktörü olabileceğini öne sürüyor. 

Madde bağımlılığı, saldırganlık ve evde çatışma dahil olmak üzere birden çok risk faktörüne maruz kalan ve aynı zamanda şiddet içeren medyayı tüketen çocukların agresif davranma olasılığı daha yüksektir.

Şiddet içeren medyaya maruz kalmak birkaç risk faktöründen yalnızca biri olsa da, ebeveynlerin üzerinde kontrol sahibi olduğu bir faktördür. Ebeveynler olarak, çocuklarımızı kendi kişisel değerlerimizi yansıtan medyaya maruz bırakıp, yansıtmayan şeylere "hayır" diyebiliriz. 

Medya ve teknolojinin, değerli becerileri öğretme potansiyeli de dahil olmak üzere pek çok büyük faydası vardır. Çocuklarınız onları izlemeden, oynamadan ve onlarla etkileşimde bulunmadan önce TV şovları, filmler veya oyunlar hakkında araştırma yapmak, kötü şeylerden kaçınmalarına yardımcı olacaktır.

 

Medya şiddetinin çocuklar üzerindeki etkisi nedir?

Kimse gerçekten bilmiyor. Ancak araştırmalar, şiddet içeren içeriği izlemenin (veya oynamanın) bir çocuğun agresif davranma olasılığını artırabileceğini gösteriyor - özellikle şiddet içeren bir evde büyümek gibi başka risk faktörleri mevcutsa.

Şiddet içeren medyaya aşırı derecede maruz kalmak da duyarsızlaşmaya neden olabilir. Ve ebeveynlerin kendi medya alımlarıyla ilgili seçimleri çocukları etkileyebilir. Pennsylvania Üniversitesi'ndeki Annenberg Kamu Politikası Merkezi tarafından yapılan bir araştırma, çok sayıda film izleyen ebeveynlerin, küçük çocukların R-dereceli (R: 17 yaş altı çocukların ancak ailelerinin ya da yetişkin bir eşlikçi gözetiminde izleyebileceği filmlerdir) şiddet ve cinsel içerik barındıran filmleri izlemesinin daha uygun olduğunu söyleme olasılıklarının daha yüksek olduğunu buldu.

Şiddet içeren medyaya her türlü maruz kalmaktan kaçınamayacaksınız.  Ancak kendi evinizde, çocuklarınızın izledikleri, gördükleri ve oynadıkları şeyler üzerinde çok fazla kontrole sahipsiniz ve araştırmalar gösteriyor ki, ebeveynleri medyayı aktif bir şekilde yöneten çocukların daha az medya tükettiklerini ve kendi başlarına kaliteli seçimler yaptıklarını gösteriyor. 

Şiddet içermeyen ve çocuklarınızın keyif alacağı medyayı bulmak gerçekten çok kolay. Çocuğunuzun daha şiddetli medyayı ele almaya hazır olduğu bir zaman olabilir - ve bunu yaşına uygun bir şekilde tanıtabilir ve bir aile olarak tartışabilirsiniz. Bu arada, çok korkutucu olmayan filmleri seçin, şiddet içeren video oyunlarına alternatifler bulun.

Kaynak: https://www.commonsensemedia.org/violence-in-the-media/whats-the-impact-of-media-violence-on-kids

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Profesyonel Koç - Yönetici

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap