ÇOCUKLARDA OYUNUN ÖNEMİ

                                                                                                         Oyun hayata hazırlıktır.

Çocuğun öğrenme ve kendini keşfetme imkânı bulduğu oyun ortamı çocuk için en değerli alanlardan biridir. Çocuklar sadece eğlenceli vakit geçirmek ya da sıkılmamak için oyun oynamazlar. Oyun, çocuklar için gerçek anlamda bir ihtiyaçtır ve çocuğun bedensel, psikolojik, sosyal ve zihinsel gelişimi açısından oldukça önemlidir. Bu anlamda bakıldığında oyun, çocuk gelişiminin merkezindedir.

ÇOCUK İÇİN OYUN NEDEN ÖNEMLİ?

  • Oyun ile yaşadığımız dünyayı, çevresini ve insanları tanıyıp anlamlandırır.
  • Düşünce gücünü geliştirir, öğrendiklerini pekiştirir ve deneyim imkânı sunar.
  • Nesnelerin özelliklerini, işlevlerini ve insanlar arasındaki ilişkileri, arkadaşlık kurmayı öğrenir.
  • Yaşıtlarıyla birlikte olmanın keyfini, onlarla geçinmenin yollarını ve kendi sınırlarını öğrenir.
  • Paylaşmayı, isteklerini dile getirebilmeyi ve başkalarının isteklerine saygılı olmayı öğrenir.
  • Fikir üretmeyi, fikirlerini ve duygularını uygun bir şekilde ifade edebilmeyi öğrenir. Ayrıca farklı fikirlere saygı duymayı da öğrenir.
  • Çocuğun içindeki olumsuz hisleri olumlu bir şekilde çevresine aktarabilmesini sağlar.
  • Çocukların kaygı oranını azaltır. Çocuğun içinde bulunan olumsuz duyguları açığa çıkartır ve çocuğun bunlardan arınmasını sağlar.
  • Oyun oynayan çocukların hayal güçleri ve yaratıcılıkları daha çok gelişir.

 ÇOCUKLARIYLA OYUN OYNAMANIN EBEVEYN ÇOCUK İLİŞKİSİNE KATKISI VAR MIDIR?

  • Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmenin en iyi yolu onunla oyun oynamaktır. Duygusal doyumu sağlayabilmek için onlara özel zaman ayırmak ve onlarla oyun oynamak çok önemlidir.
  • Çocuklar oyun oynarken kişilik özellikleri ve yaşantıları hakkında bilgi verirler. Çocuğuyla oyun oynayan ebeveyn çocuğunun iç dünyasını anlayabilir ve kendi yansımalarını fark edebilir.
  • Oyun oynadıkça kendini keşfeden çocuğunuzun gelişmekte olan yönlerini takip edebilirsiniz.
  • Oyun  gelişime katkı sağlar ve eğitici özelliği vardır. Bu yüzden çocuğunuza öğretmek istediklerinizi oyun yoluyla öğretebilirsiniz.

BİLGİSAYAR OYUNLARINA KARŞI EBEVEYN OLARAK NE YAPMALIYIZ?

Bilgisayar oyunları, ebeveyn kontrolünde kısıtlı bir süre oynanabilir. Bunun yanı sıra anne babanın çocuklarının oynadığı bilgisayar oyunlarının içeriğine de dikkat etmeleri ve çocuklarının şiddet eğilimi içeren oyunları oynamalarına izin vermemeleri gerekmektedir. En önemlisi çocuğunuz bilgisayar oyunlarına ilgi duyduğu andan itibaren belli zaman diliminde bunu yapması gerektiğini bilmesidir. 3 yaş öncesinde teknolojik cihazlara ilgiyi en aza indirmek, 3 yaş sonrasında en fazla gün boyu toplamda 20 dakika anne babanın denetimi altında kullanmak, 4-6 yaş grubu çocukları için de günde en fazla yarım saat ailenin de onayladığı oyunları oynamasına veya çizgi filmleri izlemesine izin vermek gerekir. Unutulmamalı ki çocuğun yaşı ilerledikçe bu denetim zorlaşacaktır. Bu yüzden anne ve babaların ilk zamanlardan itibaren süre konusunda esneme göstermemesi gerekir. Çocukların bilgisayar oyunlarına olan ilgisini başka alanlara yöneltin. Eğlenceli vakit geçirdiği başka öneriler sunun, akranlarıyla oyun oynayabilmesi için fırsatlar oluşturun.

                                                                                                   Aile Danışmanlığı Uzmanı

                                                                                                        Psikolog Nihal Özyedek

 

Yorum yap