ÇOCUĞUM NASIL İNGİLİZCE ÖĞRENİR?

Ülkemizin en çok konuşulan eğitim problemlerinden biri İngilizce öğrenme problemidir. En son yapılan  EF English Proficiency (EPI) İngilizce Yeterlilik Endeksine göre Avrupa Ülkeleri arasında sonuncuyuz maalesef. Bunun birçok nedeni var, bir eğitimci ve dilbilimci olarak benim yorumum İngilizceyi sadece ders olarak görmemiz yani öğrencilerin İngilizce'yi kullanabilecekleri bir alan bulamamaları. Yıl boyunca aktif olarak İngilizce öğrenen bir çocuğun ya yurt dışına çıkması lazım, ya da İngilizce konuşulan bir ortamda bulunması lazım. Peki bu ortamlara ulaşamadık, neler yapmalıyız? O zaman çocuğumuz için İngilizce'ye maruz kalacağı alanlar yaratabiliriz. Her yaş grubuna ayrı ayrı öneriler vereceğim!

0-3 yaş grubu;

İngilizce şarkıları hareketlerle  öğretebileceğimiz bir yaş. Hem çok eğlenecek hem de İngilizceyle  tanışacak. Aşağıdaki şarkıların videolarında şarkıların hareketleri de vardır. Şarkı öneri listem Johny Johny Yes Papa if you are happy Head and shoulders Baby shark One little finger Number songs Abc songs Bu gruplar renkleri İngilizce söyleyebilir. Ayrıca bazı oyuncak isimlerini söyleyebilir. Mesela truck, car, bus gibi. Tabi ki 0-3 yaş grubunun televizyon ve video izlemesine karşıyım ama izletmeyi tercih ediyorsanız, önereceğim iki youtube kanalı var, bunlar Tiny school ve Chu Chu Tv. Bu kanalların linklerine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Tiny School : https://www.youtube.com/user/FunLearning100 Chu Chu Tv : https://www.youtube.com/channel/UC7fk9tVVNRZAjhjps2O4Ygg

3- 6 Yaş Gurubu;

Bu yaş grubu şarkıları öğrenmeye devam edebilir. Abc song ve number songs artık öğreticidir. Şarkı önerilerim ; Are you sleeping Brother John? Old Mcdonald Rain Rain Go away

Bu gurup artık İngilizce çizgi film izleyebilir. Çizgi film önerilerimde Maşa ve Koca Ayı'nın ve Çekici Tom’un İngilizce versiyonları var.

( https://www.youtube.com/channel/UCkoLs_TGaHRP8DM4YXps6qQ  ) Bu guruplar artık eylemleri İngilizce söyleyebilir, anlayabilir.

Open, close, come, go gibi. 1-20 ye kadar İngilizce sayılabilir ve tüm renkleri söyleyebilir. Burada Türkçe oynadığınız renk ve rakam oyunlarını İngilizce oynayabilirsiniz.

Mesela eylemlerle oyun oynayabilirsiniz. Run, Stop oyunu çok eğlenceli olabilir. Çocuğumuz “run” dediğinizde koşar, “stop” dediğinizde durur.

6-9 Yaş Gurubu;

Bu yaş grubu artık günleri, ayları, mevsimleri öğrenebilir.

Days

https://youtu.be/7AvNq2CQnOI

Months

https://youtu.be/5enDRrWyXaw

Şarkılar daha uzun formatlı olabilir.

Şarkı önerileri Can an elephant jump? https://youtu.be/GA6dKNsl6zk Do you like Broccoli? https://youtu.be/frN3nvhIHUk Bu grup İngilizce Animasyon izleyebilir. Bunun için en favori filmim Buz devridir. (Ice Age) https://youtu.be/DFQ_mTCsER8 Arabalar filmini de tavsiye ederim. (Cars) Eğer çocuklarımız bu filmleri İngilizce izlerken keyif almıyorsa, önce Türkçelerini izlenip sonra İngilizcelerini izleyebilirler.

Bu yaş grubu ile tanışma oyunları İngilizce oynanabilir. Mesela Hello, how are you? What is your name? gibi kalıplar kullanılabilir. Ayrıca siz “What is this?” kalıbıyla her şeyin İngilizcesini öğretebilirsiniz. Eğer siz de bilmiyorsanız, www.tureng.com en iyi ve en çok tercih edilen sözlüktür, burada her kelimenin İngilizce anlamı ve  doğru telaffuzu vardır, bilemediğiniz kelimeye bakıp çocuğunuzla beraber öğrenebilirsiniz. Bu kelimeleri de kelime kumbarası oluşturup, kumbaranın içine atıp, ara ara çıkarıp tekrar edebilirsiniz.

9-12 Yaş Gurubu;

Bu grup artık İngilizce dil uygulamaları kullanabilir. En çok önereceğim Duolingo’dur. Ayrıca youtube da kanalı olan ve başarılı bir uygulama olan Voscreen de tavsiyemdir.

Duolingo seviyeye göre size bir çalışma programı çıkarıyor. Dört dil becerisine göre sizi yönlendiriyor. Voscreen filmlerden alıntılar yaparak size konuşma örnekleri verir. Filmleri önce İngilizce altyazılı, sonra Türkçe alt yazılı, en son altyazısız veriyor. Bu yaş grubu İngilizce Animasyon ve filmler izleyebilir. Bu yaş grubu uzun çocuk şarkılarını söyleyebilir ve popüler şarkıların basitlerine eşlik edebilir. Bu şarkıları lyric ( sözleri ) ile beraber söyleyebilirler. Örneğin;

Daily routine song

https://youtu.be/k0FHGnc6iHg Bruno Mars Lazy song https://youtu.be/G2o9Yd0uydM Gwen Stefani - Rich Girl https://youtu.be/UOFSdN0zk5Q

Bu yaş grubu kendi oyunlarını üretebilir. Teşvik edin. Ailecek oyun oynayın. Ayrıca kelime kartları yapabilirler. Önüne İngilizcelerini, arkasına Türkçelerini yazabilirler. Çocuklarınızla öğretmencilik oynayın. Bu kulağa komik gelebilir ama her derste işe yarar, özellikle İngilizcede. Öğrendiği konuyu size anlatsın hatta diyalog yapın. Bu yaş grubu artık mektup arkadaşı edinebilir. Bunun için bir çok site var Şimdiye kadar en fonksiyoneli https://www.penpalschools.com sitesiydi. Bu site öğretmen eşliğinde aktif oluyor. Bu yüzden güvenilir. Lütfen Öğretmeninizden talep edin. Ayrıca artık günümüzün şartlarıyla bir çok proje ile öğrencilerimiz yabancı öğrencilerle online yollarla İngilizce konuşabilir. Bunları lütfen öğretmenlerimizden isteyiniz.

Peki biz çocuklarımıza örnek olmalıyız. Eğer bilmiyorsanız nasıl öğreneceğiz, sizin için de bir kaç önerim var.

Yetişkinler

Hiç bir yaş İngilizce öğrenmek için geç değildir. Bunun için birçok yazılım var. Duolingo ve Voscreen öncelik verdiğim yazılımlardır.  Duolingo indirilebilir. Günde en az 20 dakika çalışın. Voscreen in YouTube da kanalı var. Takip edin ve bol bol izleyin. Yabancı dizi ve film çok önemlidir. Yabancı dizilerden "How i met your mother " ve " Two and half men" ile başlanabilir. Tavsiyem önce Türkçe altyazılı izleyip sonra aynı bölümü İngilizce Altyazılı izlemektir. Eğer tercih etmezseniz, Türkçe altyazılı bile kulağınızı geliştirecektir. Yabancı filmleri de aynı yöntemle izleyebilirsiniz. Popüler şarkıları sözleri ile beraber söyleyebilirsiniz. Örneğin; Kesha -Tik Tok https://youtu.be/6sTBSl3M2FE Celine Dion - My heart will go on https://youtu.be/VKyVoAGSbp4

Eğer pratik yapacak hiç bir alan bulamıyorsak, Monolog yapabiliriz. Ayna karşısına geçin ve hayali bir yabancı ile İngilizce konuşun. Kendinize Diyalog kartları hazırlayın, bu kartlarda mekan isimleri yazsın, mesela hastane, otel, otobüs durağı gibi, birini seçin ,kendinizi orada hayal edip, konuşun.

Unutmayalım ne yaparsak yapalım kullanılamayan bir dil öğrenilemez  ve unutulur. Bu yüzden bol bol yurtdışı seyahati ya da yabancı turistlerin bulunduğu yerleri ziyaret çok faydalı olacaktır. Yurt dışı deyince hemen aklımıza Avrupa geliyor, bu şart değil, bir çok ülke bizden vize istemiyor ve çok ekonomik ülkeler, buralar da tercih edilebilir.

--

İngilizce Öğretmeni

Tuğba Bademci Kaydet

Yorum yap