Kutu Oyunlarının Çocuklar ve Aileler Üzerine Etkileri

Kutu Oyunları Nedir?

Bir masa etrafında bir ve birden fazla kişi ile oynanan materyal ve malzemelerini bir kutu içinde barındıran eğlenceli, Eğlencenin yanı sıra zihin egzersizleri yapmanıza imkan veren, kültürel anlamda bilgi birikiminizi arttıran, birtakım yeteneklerinizi keşfetmenize fırsatlar sunan eğitici oyun türüdür.

Kutu Oyunları;

Kutu oyunları, çocukların dikkat toplama, planlama, organizasyon, odaklanma, öngörü vb. gibi zihinsel becerileri geliştirmeleri açısından önemli rol oynar.

Eğlenmek ve zevkli saatler geçirmek çocuklar için bir tutkudur. Kutu Oyunları, çocuklar için yalnızca eğlence ve zevk alma anlamına gelmez. Kutu oyunları (zeka ve eğitici oyunlar) çocukların zeka gelişiminde de büyük fayda sağlamaktadır. Her yaşa göre farklılık gösteren kutu oyunları her çocuğu eğlendirirken eğiten, zihinsel jimnastikler yaptırmaya yarayan oyuncak türlerindendir.

Hangi yaş gurubunda olursa olsun kutu oyunları zihinsel pratikler kazandırır.  Çocukların kafa yormasına, strateji geliştirmeyi öğrenmesine ve beyin jimnastiği yapmasına yardımcı olur. Eğitici oyunlar çocukların oyunlarında hiç farkında olmadan kazanacakları zihinsel beceriler ile bir ömür boyu katkı sağlayacaktır. Çocukların hayatında oyunlar ne kadar önemliyse oyunlarda kullanılan materyallerin eğitici olması oldukça önemlidir.

Kutu Oyunları (Çocuk)

Çocuklar özellikle üç yaşını geçtikten sonra yeni ve zihinlerini daha da zorlayıcı oyunlara olan ilgilerini belirgin derecede artırırlar. Bu süreçte keyifle oynayabileceği, zihnini geliştiren, anne ve baba için de eğlenceli olan bireysel ve aile kutu oyunları çocukların gelişimi adına oldukça faydalı olmaktadır.

Kutu oyunları görsel hafızanın kuvvetlendirilmesine, geometrik şekillerin öğrenilmesine ve matematiksel hesaplar yapmaya fayda sağlayabilmektedir. Bu nedenle kutu oyunları seçimi yapılırken eğlenceli olmasının yanı sıra eğitici olmasına, sağlık koşullarına uygun özellikler taşıyor olmasına, strateji geliştirmeye yardımcı olmasına dikkat edilmelidir. Çocuğun hem eğlenmesini sağlayan, hem de zihinsel gelişimini destekleyen zekâ oyunlarının tercih edilmesi ebeveynlerin üzerinde durması gereken oldukça önemli bir detaydır.

Kutu Oyunları (Aile)

Kutu oyunları yalnızca çocukları eğlendirmekle kalmayıp yetişkinlerin de zevkle oynayabileceği türleri bulunan bir oyun türüdür. Çocuklarla birlikte ebeveynlerin zaman geçirmesine katkıda bulunurken ailece birlikte eğlenceli bir zaman geçirmeye de büyük katkı sağlamaktadır. Aile içi iletişimi eğitici oyunlar ile pekiştirmek sağlıklı, verimli bir oyun saati geçirilmesine birebir fayda sağlayacaktır ki çocukların ailece kaliteli oyun saati geçirmeleri onların hem bulundukları yaşta hem de gelecekte kendi ile barışık, özgüveni yüksek, başarılı bir birey olmaları için de büyük yarar sağlar.

Günümüzde çocuklar vakitlerinin büyük bir çoğunluğunu ekran karşısında geçiriyor. Çocukların ekran ile olan ilişkisini düzenlemek adına onlara çeşitli alternatifler de sunmak durumundayız. Bu bilinçle hem çocukları ekrandan uzak tutacak hem de aile birlikteliğini oluşturacak aile kutu oyunlarını ve çeşitlerini inceleyebilirsiniz.

Kutu Oyunları Olumlu Davranış Değişiklerini Destekler.

Kutu oyunlarının özellikle aile bireyleri ile birlikte oynanabilen özelliğe sahip olmaları hem birlikte eğlenmeye, hem de çocuğunuzun gelişimlerinde önemli bir rol üstlenirler. Çocukların yaş aldıkları her dönemde, dönemsel olarak sergiledikleri olumlu veya olumsuz davranışları kutu oyunları oynayarak değiştirip, olumlu yönde geliştirmesini sağlayabilirsiniz. Çocuklar için oyunlarına anne ve babanın katılımı çok önemlidir. Bu sayede kutu oyunları çocuğun aile bireyleriyle veya arkadaşları ile olan iletişimi geliştirir.

Kutu oyunlarının çocukların gelişimine katkılarını belirtecek olursak;

Kutu oyunlarında gördüğünü anlama ve karşısındakine anlatması en önemli faydaların başında gelir. Çoğu kutu oyunlarında paylaşmamız gereken malzemeleri ve çocuğun bölüp-dağıtması veya paylaştırması, çocuğun beceri gelişimine katkı sağlar. Kutu oyunları, eşleştirme, kelime bulma, parçaları birleştirme, ileri-geri kavramlarını öğrenme, şekilleri kavrama becerilerini geliştirir.

Kutu oyunları genel olarak çocuklarda mantıksal düşünme becerisi sağlama, konsantrasyonu ve içsel motivasyonu arttırma, hafıza ile hayal gücünü güçlendirme ve inovatif düşünceyi geliştirme gibi pek çok fayda sağladığı belirlenmiştir. Ayrıca oyun sırasında aldığı kararlar nedeni ile kendi kararlarının sorumluluğunu alma ve verdiği kararların sebep – sonuç ilişkisi görmesi adına oldukça faydalı ve öğreticidir.

Kısaca;

Ailecek hep birlikte kaliteli zaman geçirmeye,

Sırasını beklemeye,

Sırasını takip etmeye,

Sayıları, renkleri, hamleleri ve kuralları öğrenmek,

Kazanma ve kaybetme duygusunu yaşamak,

Analitik düşünmek,

Hedef odaklı bir kutu oyunuysa strateji geliştirmek,

Diğer bireylere saygılı olmak,

Oyun sahasının tamamını görebilmek,

Oyun içinde tüm oyuncuların hamlelerini takip edebilmek,

Sırası gelene kadar kendi hamlelerini düşünmek,

Oyunun sonuna kadar odaklanma - konsantrasyon becerisini arttırmak faydaları kazandırdığı beceriler arasındadır.

Yazar Hakkında

/images/whatsapp-image-2020-03-15-at-132525.jpeg

Yeliz Demir

Öğretmen/ Meb Zeka Oyunları Formatörü/ Tazof Usta Eğitmeni

Yazar hakkında

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap