Kutu Oyunlarının Çocuklar ve Aileler Üzerine Etkileri

Kutu Oyunları Nedir?

Bir masa etrafında bir ve birden fazla kiÅŸi ile oynanan materyal ve malzemelerini bir kutu içinde barındıran eÄŸlenceli, EÄŸlencenin yanı sıra zihin egzersizleri yapmanıza imkan veren, kültürel anlamda bilgi birikiminizi arttıran, birtakım yeteneklerinizi keÅŸfetmenize fırsatlar sunan eÄŸitici oyun türüdür.

Kutu Oyunları;

Kutu oyunları, çocukların dikkat toplama, planlama, organizasyon, odaklanma, öngörü vb. gibi zihinsel becerileri geliÅŸtirmeleri açısından önemli rol oynar.

EÄŸlenmek ve zevkli saatler geçirmek çocuklar için bir tutkudur. Kutu Oyunları, çocuklar için yalnızca eÄŸlence ve zevk alma anlamına gelmez. Kutu oyunları (zeka ve eÄŸitici oyunlar) çocukların zeka geliÅŸiminde de büyük fayda saÄŸlamaktadır. Her yaÅŸa göre farklılık gösteren kutu oyunları her çocuÄŸu eÄŸlendirirken eÄŸiten, zihinsel jimnastikler yaptırmaya yarayan oyuncak türlerindendir.

Hangi yaÅŸ gurubunda olursa olsun kutu oyunları zihinsel pratikler kazandırır.  Çocukların kafa yormasına, strateji geliÅŸtirmeyi öÄŸrenmesine ve beyin jimnastiÄŸi yapmasına yardımcı olur. EÄŸitici oyunlar çocukların oyunlarında hiç farkında olmadan kazanacakları zihinsel beceriler ile bir ömür boyu katkı saÄŸlayacaktır. Çocukların hayatında oyunlar ne kadar önemliyse oyunlarda kullanılan materyallerin eÄŸitici olması oldukça önemlidir.

Kutu Oyunları (Çocuk)

Çocuklar özellikle üç yaşını geçtikten sonra yeni ve zihinlerini daha da zorlayıcı oyunlara olan ilgilerini belirgin derecede artırırlar. Bu süreçte keyifle oynayabileceÄŸi, zihnini geliÅŸtiren, anne ve baba için de eÄŸlenceli olan bireysel ve aile kutu oyunları çocukların geliÅŸimi adına oldukça faydalı olmaktadır.

Kutu oyunları görsel hafızanın kuvvetlendirilmesine, geometrik ÅŸekillerin öÄŸrenilmesine ve matematiksel hesaplar yapmaya fayda saÄŸlayabilmektedir. Bu nedenle kutu oyunları seçimi yapılırken eÄŸlenceli olmasının yanı sıra eÄŸitici olmasına, saÄŸlık koÅŸullarına uygun özellikler taşıyor olmasına, strateji geliÅŸtirmeye yardımcı olmasına dikkat edilmelidir. ÇocuÄŸun hem eÄŸlenmesini saÄŸlayan, hem de zihinsel geliÅŸimini destekleyen zekâ oyunlarının tercih edilmesi ebeveynlerin üzerinde durması gereken oldukça önemli bir detaydır.

Kutu Oyunları (Aile)

Kutu oyunları yalnızca çocukları eÄŸlendirmekle kalmayıp yetiÅŸkinlerin de zevkle oynayabileceÄŸi türleri bulunan bir oyun türüdür. Çocuklarla birlikte ebeveynlerin zaman geçirmesine katkıda bulunurken ailece birlikte eÄŸlenceli bir zaman geçirmeye de büyük katkı saÄŸlamaktadır. Aile içi iletiÅŸimi eÄŸitici oyunlar ile pekiÅŸtirmek saÄŸlıklı, verimli bir oyun saati geçirilmesine birebir fayda saÄŸlayacaktır ki çocukların ailece kaliteli oyun saati geçirmeleri onların hem bulundukları yaÅŸta hem de gelecekte kendi ile barışık, özgüveni yüksek, baÅŸarılı bir birey olmaları için de büyük yarar saÄŸlar.

Günümüzde çocuklar vakitlerinin büyük bir çoÄŸunluÄŸunu ekran karşısında geçiriyor. Çocukların ekran ile olan iliÅŸkisini düzenlemek adına onlara çeÅŸitli alternatifler de sunmak durumundayız. Bu bilinçle hem çocukları ekrandan uzak tutacak hem de aile birlikteliÄŸini oluÅŸturacak aile kutu oyunlarını ve çeÅŸitlerini inceleyebilirsiniz.

Kutu Oyunları Olumlu Davranış Değişiklerini Destekler.

Kutu oyunlarının özellikle aile bireyleri ile birlikte oynanabilen özelliÄŸe sahip olmaları hem birlikte eÄŸlenmeye, hem de çocuÄŸunuzun geliÅŸimlerinde önemli bir rol üstlenirler. Çocukların yaÅŸ aldıkları her dönemde, dönemsel olarak sergiledikleri olumlu veya olumsuz davranışları kutu oyunları oynayarak deÄŸiÅŸtirip, olumlu yönde geliÅŸtirmesini saÄŸlayabilirsiniz. Çocuklar için oyunlarına anne ve babanın katılımı çok önemlidir. Bu sayede kutu oyunları çocuÄŸun aile bireyleriyle veya arkadaÅŸları ile olan iletiÅŸimi geliÅŸtirir.

Kutu oyunlarının çocukların geliÅŸimine katkılarını belirtecek olursak;

Kutu oyunlarında gördüÄŸünü anlama ve karşısındakine anlatması en önemli faydaların başında gelir. ÇoÄŸu kutu oyunlarında paylaÅŸmamız gereken malzemeleri ve çocuÄŸun bölüp-dağıtması veya paylaÅŸtırması, çocuÄŸun beceri geliÅŸimine katkı saÄŸlar. Kutu oyunları, eÅŸleÅŸtirme, kelime bulma, parçaları birleÅŸtirme, ileri-geri kavramlarını öÄŸrenme, ÅŸekilleri kavrama becerilerini geliÅŸtirir.

Kutu oyunları genel olarak çocuklarda mantıksal düÅŸünme becerisi saÄŸlama, konsantrasyonu ve içsel motivasyonu arttırma, hafıza ile hayal gücünü güçlendirme ve inovatif düÅŸünceyi geliÅŸtirme gibi pek çok fayda saÄŸladığı belirlenmiÅŸtir. Ayrıca oyun sırasında aldığı kararlar nedeni ile kendi kararlarının sorumluluÄŸunu alma ve verdiÄŸi kararların sebep – sonuç iliÅŸkisi görmesi adına oldukça faydalı ve öÄŸreticidir.

Kısaca;

Ailecek hep birlikte kaliteli zaman geçirmeye,

Sırasını beklemeye,

Sırasını takip etmeye,

Sayıları, renkleri, hamleleri ve kuralları öÄŸrenmek,

Kazanma ve kaybetme duygusunu yaÅŸamak,

Analitik düÅŸünmek,

Hedef odaklı bir kutu oyunuysa strateji geliştirmek,

Diğer bireylere saygılı olmak,

Oyun sahasının tamamını görebilmek,

Oyun içinde tüm oyuncuların hamlelerini takip edebilmek,

Sırası gelene kadar kendi hamlelerini düÅŸünmek,

Oyunun sonuna kadar odaklanma - konsantrasyon becerisini arttırmak faydaları kazandırdığı beceriler arasındadır.

Yazar Hakkında

/images/whatsapp-image-2020-03-15-at-132525.jpeg

Yeliz Demir

Öğretmen/ Meb Zeka Oyunları Formatörü/ Tazof Usta Eğitmeni

Yazar hakkında

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap