ÇOCUĞUNUZ OKUL ÖNCESİ EĞİTİME NE ZAMAN BAŞLAMALI?

Bir eÄŸitimci düÅŸünün, sonunda eÄŸitim adına kayda deÄŸer bir ÅŸeyler çıkacağına inanıyorsa, henüz tanıştığı birini yüreklendirip, "GELECEÄžE OKUL ÖNCESÄ° EĞİTÄ°MLE SAHÄ°P ÇIKALIM" adlı projem hakkında "çok güzel bir proje, size çok faydalı olabilirim” diyor ve yanında oluyorsa hep “eÄŸitime gönül verenler” listesinde olmayı hak ediyordur ne dersiniz? Projenin geliÅŸmesine ve benim motivasyonum için verdiÄŸi katkılar yanında sizler için de çok deÄŸerli bilgilerle dolu ve bunları sizinle paylaÅŸmaya hazır olan Esra Kayacan Anaokulu Müdürü, Çocuk GeliÅŸim Uzmanı Gülcan Akalın’a teÅŸekkür ediyorum. Bugün sizler için okul öncesi dönem de çocuÄŸu olan herkesin kafasına takılan sorunun yanıtını veriyor “çocuÄŸum kaç yaşında okul öncesi eÄŸitime baÅŸlamalı?”.  Åžimdi sizi bugünkü yazımızla baÅŸbaÅŸa bırakırken, devamı gelecek takipte kalın diye de uyarmadan yapamıyorum.

Hepimizin kafasında okul öncesi eÄŸitim dediÄŸimizde ilk aklımıza gelen sorudur, 0-6 yaÅŸ grubu çocuklarımız kaç yaşında okul öncesi eÄŸitime baÅŸlamalı?

Öncelikle baÅŸlatmış olduÄŸunuz bu önemli çalışmanız için çok teÅŸekkür ederim. YaÅŸamın ilk temellerinin atıldığı ilk çocukluk yani okul öncesi eÄŸitim dönemine ait yeterli bilgi aktarımı yapılamıyor ve hep bir ÅŸeyler eksik kalıyordu sizi bu anlamlı çalışmanızdan ötürü kutluyorum baÅŸarılar diliyorum.

2017 – 2018 eÄŸitim öÄŸretim döneminin tüm ailelerimize, çocuklarımıza ve meslektaÅŸlarımıza hayırlı uÄŸurlu olmasını diliyorum. 0-6 yaÅŸ hayatın temellerinin atıldığı bir dönemdir, hepimiz artık bunun doÄŸruluÄŸu konusunda hem fikiriz. ÖÄŸrenmenin yaşı çocuÄŸumuzun dünyaya gözlerini açtığı andan itibaren baÅŸlar. Bunu 3 aylık, 5 aylık 48 aylık diye sınırlandırmak mümkün deÄŸil. Yıllardır edindiÄŸim tecrübelerime dayanarak 2 yaÅŸa kadar ailelerle büyütülen çocukların, birebir annenin yakınlığını hissetmiÅŸ, sevgiye doyumlu, aile ortamında ve uygun fiziki koÅŸullarda büyütülmüÅŸ çocukların okul öncesi döneme daha kolay uyum saÄŸladığını gördük.

Günümüzde çalışma hayatı anne ve babaları bu duruma zorluyor. Yakın bir ebeveyn büyükanne olabilir, büyükbaba olabilir çocuÄŸun kendi ailesinden birinin desteÄŸiyle 0-2 yaÅŸ aralığındaki süreyi ev ortamında kaliteli bir ÅŸekilde geçirmelerini öneriyorum. Nedeni ise bağışıklık sistemleri çok düÅŸük, hastalığa çok yakınlar ve temel güven duygusunun kazanılmaya baÅŸladığı ve algılarının en açık olduÄŸu dönemler. Bu dönemlerde çocuklara verilecek doÄŸru mesajlara, sevgiye, ilgiye çok fazla ihtiyaçları var. Yıllardır eÄŸitim hayatında geçirdiÄŸim sürede gördüÄŸüm deneyimlerim bana bunun doÄŸruluÄŸunu ifade ediyor.

0-2 yaÅŸ sürecinde emzirme süreci, çocukla aralarında ilk bağın oluÅŸması, çocukların algılarının açılması dönemi çok önemli, çocuÄŸun görmeye baÅŸladığı, duymaya baÅŸladığı, ilk sesleri tanımaya baÅŸladığı bir dönem. Ä°steriz ki bütün çocuklar o dönemi anneleriyle geçirebilsin sonra okul öncesi eÄŸitim kurumlarıyla tanışsın. Ama zorunlu durumlarda tabi ki gerek diÄŸer eÄŸitimci arkadaÅŸlar gerek benim de 0-2 yaÅŸ grubuna hizmet ettiÄŸimiz dönemler oldu. Mecburi hallerde bizler hep sizlere destek olmak amacıyla kuruluÅŸlarımızda hizmetinizdeyiz. Elimizden gelenin fazlasını yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceÄŸiz.

Yorum yap