Çocuğunuza Kreş Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

KREÅžE BAÅžLAMADAN ÖNCE ÇOCUÄžUN GELİŞİM TAKÄ°BÄ°NÄ° YAPTIRIN

Åžüphesiz kreÅŸte anneden ayrılmaya hazır olmayan bir çocuÄŸun (ki belki de geliÅŸimsel geriliÄŸi buna engel oluyor)  yaratacağı sıkıntılardan önce, bir engelle karşılaÅŸmadan sizlerin koruyucu ruh saÄŸlığınızı desteliyor olmak bizi daha mutlu edecektir.

Bu süreçte yapılması gereken en doÄŸru ÅŸey ise kreÅŸe baÅŸlamadan önce bir uzmandan süreci nasıl yöneteceÄŸiniz konusunda destek almanız olacaktır.

-ÇocuÄŸunuz yaşına göre bilmesi gereken kelime hazinesine sahip mi?

- Konuşma geriliği var mı?

-Tuvalet eğitimi hangi aşamada? Bu anlamda kendisini bir yabancıya ifade edebilecek mi?

-Tek çocuk mu? Hazırda bir kardeÅŸ bekleniyor mu?

-Öz-bakım becerilerini kendisi karşılayabiliyor mu?

-Sosyal ortamda akranları ile ilişkileri nasıl?

-Egosantrik bu dönemde paylaşıma yeterince açık mı?

-Hayır denildiÄŸinde tepkileri nasıl oluyor? Kurallara uymakta güçlük yaşıyor mu?

Bu ve benzer sorularla sürece hazır olup olmadığı bir uzman tarafından deÄŸerlendirilir, geliÅŸimsel testler uygulanır ve kiÅŸi uzmanın yapacağı yönlendirmelerle süreci daha saÄŸlıklı ÅŸekilde yönetmiÅŸ olur.

KURUMUNDA PSÄ°KOLOG YA DA DANIÅžMAN BULUNDURAN YERLER TERCÄ°H EDÄ°N

Anaokuluna baÅŸlama evresinde yapılan hatalardan biri de kurum yöneticilerinin alanında uzman olmadıkları konularda aileleri yönlendiriyor olmasıdır. Aile bu konuda yöneticilerin dediklerine harfiyen uyarak belki de çocuÄŸun kendisini tamamen yalnız ve çaresiz hissetmesine sebep olurlar. Bu anlamda çocuÄŸun psikolojik geliÅŸim takibini saÄŸlayacak onu doÄŸal ortamında gözlemleyecek bir psikoloÄŸun olduÄŸu kurumları tercih etmeye özen gösteriniz. Ayrıca bu uzmanların kuruma ne sıklıkla geldiklerinin takibini yapmayı da ihmal etmeyiniz.

ÇOCUÄžUNUZU EMANET EDECEĞİNÄ°Z KREŞİN MUTLAKA KAMERASI OLMALI

Yine bu konuda bazı kurumlar öÄŸretmenlerin mahremiyetini göz önüne alarak kamera kayıtlarını paylaÅŸmak istemeyebilirler. Bu durum en baÅŸta bu kurumu tercih etmemeniz için oldukça etken bir sebeptir.

Her odanın aydınlık ve kameralı olması dışında kameraların aktif çalıştığını gösteren bir büyük ekran velilerin her an eriÅŸebileceÄŸi bir yerde olmalıdır. Aynı zamanda geçmiÅŸe dair kayıtlara da eriÅŸebileceÄŸiniz bir sisteme sahip olduÄŸunu kontrol ediniz.

ÇOCUÄžUNUZA EĞİTÄ°M VERECEK ÖÄžRETMENLERÄ°N DÄ°PLOMASINI YÖNETÄ°CÄ°LERDEN TALEP EDÄ°NÄ°Z

Maalesef bu konuda alanında uzman olmayan kiÅŸiler çalıştıran birçok kurum hem branÅŸ derslerinde hem de sınıf öÄŸretmenliÄŸinde aynı kiÅŸiyi kullanarak eÄŸitimin kalitesini oldukça düÅŸürmekte ve çocuklara yanlış yönlendirmeler yapmaktadırlar. Bu konuda sizler çocuÄŸunuzdan hizmet saÄŸlayacak kiÅŸilerin diplomasını görmeyi yöneticilerden talep edebilir, uzmanlık deneyimleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

KREÅžTE MUTFAK VE TUVALET HÄ°JYENÄ°NE ÖZEN GÖSTERÄ°NÄ°Z.

Okul öncesi eÄŸitimde çocukların hangi aralıkla yemek yediÄŸi ailelerin alıştırma rutinlerine göre farklılık gösterir. Ara öÄŸünü olan bir çocukla öÄŸretmen özel olarak ilgilenmek durumundadır.

Çocuk evde annesinin oluÅŸturduÄŸu rutinleri okulda terk ederse bocalar ve ihtiyaçları karşılanmadığında kendisini rahatsız eder.

Özetle; kreÅŸe baÅŸlama sürecinde çocuÄŸun geliÅŸimsel olarak hazır olması dışında okul yöneticilerinin tutumu, kurumun fiziksel yapısı, kurumun öÄŸretmenleri ile iliÅŸkileri, kültürel yapısı, hijyeni, güvenlik kamerasına sahip olması, aydınlık ve ferah bir ortam olması, kurumda psikolog bulunması en önemli detaylardır.

Sümeyra Aydın

Çocuk/Ergen/Aile Danışmanı

Yorum yap