Çocuğumu Kreşe Ne Zaman Başlatmalıyım?

Anne babalar için ÅŸüphesiz en zor dönemlerden biri de çocuklarını bir kreÅŸ ya da anaokuluna baÅŸlatma sürecidir. ÇocuÄŸun belki de ilk kez anne babadan ayrıldığı bu süreçte; çocuÄŸun emanet edileceÄŸi kurumdan tutun da, kurumda çalışan öÄŸretmenlerin kiÅŸilik özellikleri, kurumun fiziksel yapı ve koÅŸulları, yöneticilerinin kültürel yapısı ve anne baba ile iÅŸ birliÄŸi halinde olması oldukça önem taşımaktadır.

2.5-3 YAÅžINDAN ÖNCE KREÅžE GÖNDERMEYÄ°N

0-3 yaÅŸ dönemi çocuÄŸun geliÅŸimsel ve psikolojik ihtiyaçlarının anne tarafından karşılanması gereken bir dönemdir.

Süt çağı dediÄŸimiz bu evrede çocuk henüz memeden bile ayrılmadığından anneye psikolojik ve fizyolojik olarak bağımlılık yaÅŸamaktadır. GeliÅŸimsel olarak yeterince kelime bilgisine sahip deÄŸildir ve kendisini ifade edemediÄŸi her koÅŸulda annesinden yardım bekler. Özellikle keÅŸif evresinde olan çocuk sürekli annesi tarafından onaylanmak, kabul edilmek ve güvende olmak ister. Çalışan annelerde ise çocuk bakımını üstlenen bir bakıcı da olsa durduk yere aÄŸlayıp öfke krizleri geçirebilir çünkü çocuk anne ile sevgi doyum ihtiyacını karşılamak ister.

ÇOCUKLA ÖNCE EVDE YATAÄžINIZI AYIRIN

Okul fobisi olarak nitelendirdiÄŸimiz bu evrede ise anne kreÅŸe baÅŸlama sürecinden önce mutlaka evde yatakları ayırmalıdır. Anne ile yaÅŸanan ilk ayrılma anaokulu ya da kreÅŸ ortamında baÅŸlarsa çocuk bu durumu bir ceza olarak kodlayabilir ve okula dönük fobik bir durum yaÅŸanabilir. Öte yandan çocuÄŸun yatağı anneden 8 ay sonra ayrı oda ile ayrılmalı ancak her aÄŸladığında ise ihtiyacına cevap verilerek güven teması da zedelenmemelidir.

KREÅžE YUMUÅžAK GEÇÄ°ÅžLERE, YARIM GÜN AÅžAMALI OLARAK BAÅžLATIN.

Bu evrede anne çocuÄŸunu tıpkı bir parka götürür gibi kreÅŸe giderek onunla birlikte eÄŸlence alanı keÅŸfine çıkabilir. KreÅŸe baÅŸlama sürecinde anne çocuk arasında parkta ya da avm oyun alanında ÅŸöyle bir diyalog fayda saÄŸlayacaktır;

‘Biliyor musun bazen parka tüm çocukların aynı anda gelmesi mümkün olmuyor, bende böyle durumlarda sıkılıyorum. Ama bazı yerler varmış ki tıpkı bu parktaki gibi farklı oyunlar ile eÄŸlenceler yapılıyormuÅŸ. Hem anne hem çocukların aynı anda buluÅŸarak keyifli zaman geçirdikleri yerlermiÅŸ. Haydi ÅŸimdi birlikte o yerlere gidip bakalım ve kendimize oynamak için en uygun yeri birlikte seçelim?’ ÅŸeklinde bir ifade ile çocuk önce konuya karşı önyargısız ısınmış olarak dahil olur.

Sonrasında anne ile kreÅŸe gidildiÄŸinde çocuk özgür bırakılarak ortamı keÅŸfi saÄŸlanır. Bu esnada anne kurum yöneticisi ile çocuÄŸun gözlemleyebileceÄŸi bir yerde vakit geçirmelidir.

Çocuk ilk defa girmiÅŸ olduÄŸu bu yabancı ortamda sık sık annesinin yanına gelerek ‘’anne buradasın, gitmeyeceksin deÄŸil mi?’’ gibi ifadelerle sizi sıkıp boÄŸabilir. Lütfen bu durumda büyük tepkiler vermekten kaçının ve mümkün olduÄŸunca normal tepkilerin verin.

ORYANTASYON SÜRESÄ° ÇOCUÄžUN GELİŞİM DÖNEMÄ°NE GÖRE FARKLILIK GÖSTERÄ°R.

Bazı kreÅŸ ve anaokulları çocukları bir hafta içerisinde oryantasyona dahil edecekleri ve alışma sürecini bu sürede tamamlayacaklarını iddia ederler. Bu sürede uyum saÄŸlayamayan çocukları ise geliÅŸimsel açıdan problemli bulur, destek alınması konusunda biz uzmanlara yönlendirirler. Oysaki çocuÄŸu bu süreçte tek başına ele almak ya da akranları ile kıyaslamak oldukça yanlış bir tutumdur.

Çocuk anneden ayrılmaya hazır deÄŸilken ‘’aÄŸlaya aÄŸlaya alışacak‘’ diyerek anneyi okuldan uzaklaÅŸtırmak hem anne hem çocuk açısından oldukça sıkıntı yaratacak, çocuÄŸun anneye duyduÄŸu güveni zedeleyecektir.

Sümeyra Aydın

Çocuk/Ergen/Aile Danışmanı  

Yorum yap