ANAOKULUNA ALIÅžMA SÃœRECÄ°
Günümüzde bir çocuÄŸun okul öncesi eÄŸitime baÅŸlaması için ideal yaşın; bireysel farklılıklar ve ailelerin koÅŸulları göz önünde bulundurmak koÅŸuluyla 24 ay olarak kabul edilmektedir. Okul öncesi eÄŸitim ile çocuk saÄŸlıklı geliÅŸimi için duygusal, sosyal, fiziksel ve biliÅŸsel olarak gerekli uyaranları almaktadır. Çocukların sosyalleÅŸebilmesinin ilk adımı olarak da okul öncesi eÄŸitimi düÅŸünebiliriz. Okula alışma sürecinden sonra okul rutini; ebeveynlerin çok fazla zorlandığı konular olan sınır problemi, uyku ve yemek düzeni konularında gözle görülür bir düzelme saÄŸlar.
Okula hazırlık sürecinin saÄŸlıklı ilerleyebilmesi için; ebeveynlerin çocuklarını okula baÅŸlatma kararlarında emin olmaları bu sürecin en kritik noktasıdır. Her çocuk; fikri sorulduÄŸunda ebeveyni ile kalmak ister. Okula gitmek gibi elzem bir konunun çocuÄŸun o anki isteÄŸine bırakılmaması gerekir. ÇocuÄŸunuz; istemediÄŸi zamanlarda okuldan alınacağını bilmesi ve kriz anlarında okul dışında baÅŸka bir seçeneÄŸin sunulması okula alışma sürecini ve uyumu zorlaÅŸtıracaktır.
ÇocuÄŸunu okul öncesi eÄŸitime baÅŸlatma konusunda kararlı olan ebeveynlerin çocukları; kararsız olan ebeveynlerin çocuklarına göre daha kolay uyum saÄŸlıyor.
Çocuklar yeni durumlara uyum saÄŸlama konusunda oldukça baÅŸarılıdır. Daha önce bilmedikleri bir ÅŸey ile karşılaÅŸtıklarında çocuklar da biz yetiÅŸkinler gibi kaygı duyabilir. Okul öncesi çocuklar genellikle anne ve babalarından ilk defa bu kadar ayrı kalacağı için uyum süreci boyunca (bu süre bireysel farklılıklara göre deÄŸiÅŸmekle birlikte 3-6 hafta arasıdır) çeÅŸitli kriz tepkileri verebilirler. Bu tepkiler okula gelmek istememe, yemeyi reddetme, anneye yapışmanın artması, gece aÄŸlayarak uyanma, agresif davranışlar görülebilir, okula uyumla birlikte bu davranışlar azalarak sönecektir.
Alışma dönemi içerisinde mümkünse çocuÄŸun yaÅŸamında ekstra kriz yaÅŸatacak büyük deÄŸiÅŸiklikler yapılmamalı, ertelenmelidir.
Önemli bir hastalığı olmadığı sürece alışma döneminde okula devam etmelidir.
Okula baÅŸlamadan önce çocuÄŸunuzla birlikte “Okul nedir? ÖÄŸretmen kimdir? Orada neler yapabilir, nelerle oynayabilir?” sorularını yanıtlamanız, varsa kaygı ve korkularını kabul etmeniz ve duygusal olarak onu rahatlatmalısınız. ÖrneÄŸin; “Biliyor musun, ben de küçükken annem beni oyun oynamam için bir yere götürdü ve iÅŸe gitti. Ben annem hiç gelmeyecek diye çok korktum. Ama annem oyun oynadıktan, yemek yedikten ve oyuncaklarla oynadıktan sonra geldi beni aldı.” açıklamalar yapabilirsiniz. Benim yaptığım açıklama biraz uzun ancak sizlere genel çatıyı aktarabilmek için bu ÅŸekilde yazdım J
Çocuklarınızla birlikte oynayacağınız okulculuk oyunları da kaygı azaltan bir yöntem olarak kullanılabilir. ÇocuÄŸunuz bu oyunu oynamak istemezse hazır olması beklemek daha iyi olacaktır.
Güven ve Sabır dolu bir alışma dönemi dileÄŸiyle
Psikolog Ahmet Sert
Yorum yap