Tamamlayıcı Besinlere Erken Başlanması

 Tamamlayıcı besinlere erken başlanması ve anne sütü ile birlikte aynı öğünde kullanılması;

  • Anne sütündeki demir, çinko gibi birçok besin öğesinin emilimini azaltır.
  • Tamamlayıcı besinlere erken başlanması sonucu atopik hastalıklar, astım, tip 1 diyabet, alerjik hastalıkların, enfeksiyon hastalıklarının ve özellikle bağırsak villus işlevlerinin bozulması riski artar.
  • Çölyak hastalığının erken başlanmasında gluten ile erken yaşlarda karşılaşmanın rolü olduğu bugün çalışmalarla gösterilmiştir. Katı besinlere erken başlanmasının böbrekler üzerinde renal solid yüklenmesi ve obezite riskleri de vardır.
  • Katı gıdalara önerilenden erken başlanması anne sütünün alımını kısıtlar ve proteinlerin günlük enerjiye olan katkısını azaltır. Bu da büyüme hızını etkiler.

  3 gün bekleme kuralına uyulmalıdır, ek gıdalara geçiş sürecinde bebeğinizin yiyeceklere vereceği olası reaksiyonları rahatça takip edebilmeniz için çok önemli bir kural. Bu kural sayesinde bebeğiniz yeni bir yiyecekle tanıştığı zaman oluşabilecek alerjik reaksiyonları, olası yan etkileri ve hangi belirtinin hangi yiyecekten kaynaklandığını kolaylıkla anlayabilirsiniz. Tamamlayıcı besinlere 6. ayda azar azar başlanmalı ve giderek miktarı ve çeşidi arttırılmalıdır. 6-12 aylık dönemde de bebek her istediğinde emzirilmeli. Emzirmenin yanında yeterli miktarda besleyici tamamlayıcı besinlerden (eğer bebek anne sütü alıyorsa günde 3 kez, eğer bebek anne sütü almıyor ise günde 4-6 kez- doktor önerisi doğrultusunda ve miktarı yine onun önerisi doğrultusunda) verilmelidir. 12 ay-2 yaş döneminde yine bebek her istediğinde emzirilmeye devam edilmeli, günde 4 kez, her seferinde 1 çay bardağı/ 1 su bardağı ve/veya 1 kase olmak üzere, yemeklerden (baharatsız, az tuzlu ve az yağlı) verilmelidir. Et ve meyve porsiyonlarının günlük olarak onların avucu kadar olduğu unutulmamalıdır. Çorbalar katı ve zenginleştirilmiş olmalıdır. Meyve sularından uzak durulmalıdır. Tamamlayıcı besinleri bebeğe verirken kaşık ya da bardakla besleme yöntemi kullanılmalı, biberon kullanılmamalıdır. Hazırlanan tamamlayıcı besinler eğer buzdolabında muhafaza edilemeyecekse 2 saat içinde tüketilmelidir. Bebek hastalığı süresince ve sonrasında, normalden daha fazla emzirilmeli ve öğün sayısı arttırılmalıdır. Eğer anne sütü yok ise en az 18 ay formül süte devam edilmeli, 12-18 ay olana kadar inek sütünün kendisi doğrudan verilmemeli fermente ürünleri kullanılmalıdır.
 

Yazar Hakkında

/images/whatsapp-image-2018-04-27-at-21.58.43.jpeg

Uzman Doktor Efsun SIZMAZ

Çocuk sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı/ Sağlıklı Beslenme - Uyku Danışmanı/ Profesyonel Öğrenci Koçu

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap