EMZİRME DÖNEMİ BESLENME

Sevgili Anne Rehberi okuyucuları yeniden merhabalar,

Bugün sizlerle anneliğe ilk adım attığınız o mucizevi günlerde size her anlamda muhtaç olan bebeğinizi nasıl emzirmeniz gerektiğini ve emzirirken besin tercihlerinizin ne olması gerektiğinden biraz bahsetmek istiyorum. İlk olarak korkularınızın olduğu, bebeğinize yeterli gelip gelmediğinizi sorguladığınız oldukça meşakkatli bir gebelik sürecinden çıkıp, mucizevi bir doğum anı yaşadınız. İşte bu andan sonra dünyaya getirdiğiniz bu savunmasız canlı; bebeğiniz en çok size ihtiyaç duyacaktır.

 Emzirmeye olan ilk adımınız doğumdan sonraki 1 saat içinde gerçekleşmelidir. Çünkü bebeğinizin emmeye en istekli olduğu bu dönem geciktirilirse, bebekte uzun süre bir isteksizlik olup ilk emzirme gecikebilmektedir. Bu gecikme ise her anlamda bebeğinizin ilk aşısı görevini gören ilk sütünüz: Kolostrumu bebeğinize vermenizi engeller.

Bebeğinizde tıbbi zorunluluk veya hastalık durumu yok ise emzirme öncesinde su, mama gibi besin maddeleri verilmemelidir. Bu tür besin maddeleriyle açlığı geçen bebeğiniz emmede isteksiz olacaktır. Ayrıca biberonun memesine alışan bebeğin annenin memesini emmesi zorlaşacaktır. Süt salgılanmasını sağlayan meme refleksi 3 dakika sonra devreye girdiğinden ilk gün bebeğin her beslenme döneminde her memede 5 dakikadan fazla tutulması gerekmektedir. Sonraki günlerde her göğüste 15 dakika emzirilmesi doymasını sağlayacaktır. Anne ve bebeğin ilk zamanlar aynı odayı paylaşması oldukça önemlidir. Bebek her istediğinde memeye ulaşırsa emzirme süresi daha uzun olacaktır.

Emzirilen bebeğe, mide ve barsak sindirim fonksiyonlarının doğru çalışması için yaşamın ilk 4-6 ayında su dahil başka hiçbir ek besin verilmemelidir. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bebeğin ilk 6 ay anne sütünden başka bir ek besin almaması ve 12. Ay’a kadar anne sütünün kesilmemesi gerekmektedir.

Emzirme süresince annelere stresten uzak ve sakin bir ortam oluşturulmalıdır. Aksi bir durumda annenin sütü azalır hatta kesilebilir.

EMZİREN ANNELERE BESLENME ÖNERİLERİ

Emziren annelerimizin emzirme döneminde diyet yapmalarının esas amacı doğum kilolarını vermek değil bebeği doğru biçimde besleyebilmek olmalıdır.  Emzirme dönemi diyetlerinde biz beslenme profesyonelleri kalori hesaplamak yerine diyet menüsünün içeriği ve yoğunluğuna önem veririz. Sevgili emziren anneler; emzirirken ‘şekerli şeyler yemek sütü arttırır.’ Düşüncesinden ve çevre baskılarından biraz uzaklaşmanız gerekiyor. Zira sütünüzü arttıracak yegane besin SU’ dur.

Size ve çocuğunuza gaz yapabilecek besinler olan kuru baklagillerden ve bulgur dövme gibi bakliyatlardan uzak durmalısınız. Eğer yemeği tercih ediyorsanız akşamdan suda bekletmeyi unutmayın. Sonrasında sizi ve bebeğinizi rahatlatacak rezene veya adaçayı gibi yatıştırıcı çaylar tüketebilirsiniz.

Her besin grubundan beslenmenize eklemenizi tavsiye ederim. Bir öğününüzde eti, sebze – meyveyi, süt ve süt ürünlerini ve tahıl ürünlerini karışık tüketmelisiniz.

Bol baharatlı yiyeceklerden uzak durmalısınız bu sütünüzün tadını değiştirecek ve bebeğinizin toleransını azaltacaktır.

Anne sütü arttırıcı çayları deneyebilirsiniz ancak sigara, alkol ve mümkün oldukça ilaç kullanmamalısınız. Bol bol su içip, her gün en az 45 dakika fiziksel aktivite doğum kilolarınızı atmanızı hızlandıracaktır. Bir sonraki yazımda anne sütünün bebeğinize faydalarından bahsedeceğim. Takipte ve sevgiyle kalın :)

  Diyetisyen Tilbe AKIN

Yorum yap