Ä°yi ki var ÅŸu kitaplar

En son ne zaman elinize güzel bir kitap alıp sessizliÄŸe ve kağıdın o mis kokusuna bıraktınız kendinizi.  Hani ÅŸu kliÅŸe soru ve sorunun da kliÅŸe cevabı vardır ya: “BoÅŸ zamanlarında ne yaparsın?”, “BoÅŸ zamanlarımda kitap okurum.” Ä°ÅŸte bu soruya cevabımızın deÄŸiÅŸtiÄŸi gün, kitap okumayı boÅŸ zaman aktivitesi deÄŸil de, kitap okumak için boÅŸ zaman yaratmaya baÅŸladığımız gün, dünya daha yaÅŸanabilir bir yer olacak hepimiz için.

DeÄŸerli Dr. Bahar EriÅŸ’in “Etkili öÄŸrenme için 6 öneri” baÅŸlıklı yazısında en önemli konu baÅŸlığı “okumak” tır mesela. “Beden için egzersiz neyse beyin için de okumak o. Okumak fikirleri, kavramları,  duyguları, bilgiyi daha derin bir biçimde görmeyi saÄŸlıyor. Zamanda ve mekanda yolculuk yapmak için fırsat sunuyor. Kitap okurken beyin aktif, okuduÄŸumuz içeriÄŸe göre beyin yeni baÄŸlantılar kuruyor ve geliÅŸiyor. Birçok baÅŸarılı insan çok kitap okuyor”. Evet, beden saÄŸlığımız için nasıl ki spor yapıyorsak beyin saÄŸlığımız için de bol bol okumalıyız.

Terapi yapma özelliÄŸi de vardır kitapların. Hatta “bibliyoterapi” diye bilimsel bir adı bile var artık kitapla iyileÅŸmenin. Ä°çinde yaÅŸadığımız dünyada her zaman güzel olaylarla karşılaÅŸmayız, her zaman iyilik yok, bazı zamanlarda üzülür, kırılır, inciniriz. Ä°ÅŸte böyle zamanlarda da imdadımıza yetiÅŸir sihirli güç “kitap”. Neden mi? Konudan uzaklaÅŸmak düÅŸünmemek iyi gelir insana çünkü. Kitap ayrı bir dünyadır, okumak ayrı bir keyif. ÖÄŸrenmek baÅŸlı başına bir sonsuzluk, bambaÅŸka dünyalara girer, farklı evlere konuk olursun, farklı gözlerden, kalplerden bakarsın dünyaya, bir gün iyinin gözünden, bir gün kötünün, bir gün hayvanın gözünden bir gün bir aÄŸacın. Bir gün bir yazar olursun, bir gün beyaz diÅŸli bir köpek, bir gün delice seven bir aşık, bir gün Atatürk’ün Çankaya KöÅŸkü’nde yemek yiyen misafirlerden biri ya da Cumhuriyet döneminde yaÅŸamış bir çocuk. Bir gün o tarihtesin, bir gün bu tarihte, yolculuktasın sürekli evrende. Kitaptaki karakterin yerine koyarsın kendini, unutursun içinde bulunduÄŸun zamanı. Onunla öÄŸrenir, güncellersin kendini, ÅŸekil alırsın sana seni anlatan cümlelerle. Hele de sürekli aklını meÅŸgul eden ve strese girdiÄŸin konudan kitapla uzaklaÅŸayım diye düÅŸünürken, kafanı yorduÄŸun soruların yanıtını da bulabilmek kitabın içerisinde, paha biçilemez bir duygudur.

Peki, baÅŸarıya açılan kapının da kitaplardan geçtiÄŸini biliyor muydunuz? Knowledge Society'nin kurucusu olan milyoner giriÅŸimci Tai Lopez, günde bir kitap okuduÄŸunu söylemektedir. Elon Musk roket inÅŸa etmeyi nasıl öÄŸrendiÄŸinden bahsedildiÄŸinde basit bir cevabı var: "Bununla ilgili tüm kitapları okudum". Resmi kayıtlara göre, Mustafa Kemal Atatürk' ün okuduÄŸu kitap sayısı 3.997’ dir. Oprah Winfrey, baÅŸarısının çoÄŸunda kitaplara güveniyor: “Kitaplar kiÅŸisel özgürlüÄŸe geçiÅŸimdi" diyor. Yüzyılın en baÅŸarılı yatırımcılarından biri olarak gösterilen Warren Buffett, beÅŸ gazete ve 500 sayfalık kurumsal raporları okumak için günde beÅŸ ila altı saat harcıyor. Microsoft’un kurucusu Bill Gates yılda 50 kitap okuyor.

Yapılan araÅŸtırmalar kitap okumayı sevmeyen çocuÄŸun da ilacının yine okuyan ebeveynler olduÄŸunu söylüyor. ÇocuÄŸu olanlar bilir çocuklarda en etkili öÄŸrenme biçimlerinden biri de “çocuÄŸa rol model olmaktır.” Siz kitaba deÄŸer verdiÄŸinizde çocukta verecektir. Sizin kitap okuduÄŸunuzu gördükçe çocukta okuyacaktır. Kitapların sizin hayatınızda su gibi, yemek-içmek gibi önemli olduÄŸunu çocuÄŸa hissettirdiÄŸinizde inanın çocuÄŸunuzda da zaman içerisinde aynı duygular oluÅŸacaktır.

Åžöyle bir düÅŸündüÄŸümüzde ne kadar fazla pozitif etkisi oluyormuÅŸ kitapların hayatımıza. O nedenledir ki telefonu unutup kitabı çantamızdan eksik etmeyiÅŸimiz, o nedenledir ki kitabımız bittiÄŸinde hemen yenisini alma isteÄŸimiz, o nedenledir ki kitaplar konusu olduÄŸunda baÅŸka konuya geçiÅŸ yapmak istemeyiÅŸimiz, o nedenledir ki okurken saatin nasıl geçtiÄŸini fark etmeyiÅŸimiz.

Okurken saatlerin nasıl geçtiÄŸini anlamayıp, kendinizi karakterlerin düÅŸüncelerinde gezinirken bulduÄŸunuz kitaplarla yolunuzun kesiÅŸmesi dileklerimle. Sevgiyle kalın.

 

Bu yazım aynı zamanda www.fikirperverdergi.com adresinde 26. sayıda yer almıştır.

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Profesyonel Koç - Yönetici

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri