İyi ki var şu kitaplar
En son ne zaman elinize güzel bir kitap alıp sessizliğe ve kağıdın o mis kokusuna bıraktınız kendinizi. Hani şu klişe soru ve sorunun da klişe cevabı vardır ya: “Boş zamanlarında ne yaparsın?”, “Boş zamanlarımda kitap okurum.” İşte bu soruya cevabımızın değiştiği gün, kitap okumayı boş zaman aktivitesi değil de, kitap okumak için boş zaman yaratmaya başladığımız gün, dünya daha yaşanabilir bir yer olacak hepimiz için.
Değerli Dr. Bahar Eriş’in “Etkili öğrenme için 6 öneri” başlıklı yazısında en önemli konu başlığı “okumak” tır mesela. “Beden için egzersiz neyse beyin için de okumak o. Okumak fikirleri, kavramları, duyguları, bilgiyi daha derin bir biçimde görmeyi sağlıyor. Zamanda ve mekanda yolculuk yapmak için fırsat sunuyor. Kitap okurken beyin aktif, okuduğumuz içeriğe göre beyin yeni bağlantılar kuruyor ve gelişiyor. Birçok başarılı insan çok kitap okuyor”. Evet, beden sağlığımız için nasıl ki spor yapıyorsak beyin sağlığımız için de bol bol okumalıyız.
Terapi yapma özelliği de vardır kitapların. Hatta “bibliyoterapi” diye bilimsel bir adı bile var artık kitapla iyileşmenin. İçinde yaşadığımız dünyada her zaman güzel olaylarla karşılaşmayız, her zaman iyilik yok, bazı zamanlarda üzülür, kırılır, inciniriz. İşte böyle zamanlarda da imdadımıza yetişir sihirli güç “kitap”. Neden mi? Konudan uzaklaşmak düşünmemek iyi gelir insana çünkü. Kitap ayrı bir dünyadır, okumak ayrı bir keyif. Öğrenmek başlı başına bir sonsuzluk, bambaşka dünyalara girer, farklı evlere konuk olursun, farklı gözlerden, kalplerden bakarsın dünyaya, bir gün iyinin gözünden, bir gün kötünün, bir gün hayvanın gözünden bir gün bir ağacın. Bir gün bir yazar olursun, bir gün beyaz dişli bir köpek, bir gün delice seven bir aşık, bir gün Atatürk’ün Çankaya Köşkü’nde yemek yiyen misafirlerden biri ya da Cumhuriyet döneminde yaşamış bir çocuk. Bir gün o tarihtesin, bir gün bu tarihte, yolculuktasın sürekli evrende. Kitaptaki karakterin yerine koyarsın kendini, unutursun içinde bulunduğun zamanı. Onunla öğrenir, güncellersin kendini, şekil alırsın sana seni anlatan cümlelerle. Hele de sürekli aklını meşgul eden ve strese girdiğin konudan kitapla uzaklaşayım diye düşünürken, kafanı yorduğun soruların yanıtını da bulabilmek kitabın içerisinde, paha biçilemez bir duygudur.
Peki, başarıya açılan kapının da kitaplardan geçtiğini biliyor muydunuz? Knowledge Society'nin kurucusu olan milyoner girişimci Tai Lopez, günde bir kitap okuduğunu söylemektedir. Elon Musk roket inşa etmeyi nasıl öğrendiğinden bahsedildiğinde basit bir cevabı var: "Bununla ilgili tüm kitapları okudum". Resmi kayıtlara göre, Mustafa Kemal Atatürk' ün okuduğu kitap sayısı 3.997’ dir. Oprah Winfrey, başarısının çoğunda kitaplara güveniyor: “Kitaplar kişisel özgürlüğe geçişimdi" diyor. Yüzyılın en başarılı yatırımcılarından biri olarak gösterilen Warren Buffett, beş gazete ve 500 sayfalık kurumsal raporları okumak için günde beş ila altı saat harcıyor. Microsoft’un kurucusu Bill Gates yılda 50 kitap okuyor.
Yapılan araştırmalar kitap okumayı sevmeyen çocuğun da ilacının yine okuyan ebeveynler olduğunu söylüyor. Çocuğu olanlar bilir çocuklarda en etkili öğrenme biçimlerinden biri de “çocuğa rol model olmaktır.” Siz kitaba değer verdiğinizde çocukta verecektir. Sizin kitap okuduğunuzu gördükçe çocukta okuyacaktır. Kitapların sizin hayatınızda su gibi, yemek-içmek gibi önemli olduğunu çocuğa hissettirdiğinizde inanın çocuğunuzda da zaman içerisinde aynı duygular oluşacaktır.
Şöyle bir düşündüğümüzde ne kadar fazla pozitif etkisi oluyormuş kitapların hayatımıza. O nedenledir ki telefonu unutup kitabı çantamızdan eksik etmeyişimiz, o nedenledir ki kitabımız bittiğinde hemen yenisini alma isteğimiz, o nedenledir ki kitaplar konusu olduğunda başka konuya geçiş yapmak istemeyişimiz, o nedenledir ki okurken saatin nasıl geçtiğini fark etmeyişimiz.
Okurken saatlerin nasıl geçtiğini anlamayıp, kendinizi karakterlerin düşüncelerinde gezinirken bulduğunuz kitaplarla yolunuzun kesişmesi dileklerimle. Sevgiyle kalın.
Bu yazım aynı zamanda www.fikirperverdergi.com adresinde 26. sayıda yer almıştır.