GEBELİKTE BESLENME-2

Merhaba sevgili Anne Rehberi okuyucuları, ilk yazımda biraz gebelikte beslenmeye giriş yapmıştık. Bu yazımda ise gebelikte yetersiz besin alımı veya dengesiz-sağlıksız beslenme sonucunda gebemizin ve bebeğimizin yaşayacağı problemlere değineceğim.

Gebelik döneminde sağlıksız beslenme sonucu, mikro besin olarak adlandırdığımız vitamin ve mineral alımında azalma olabilir. Bu da vitamin- mineral eksikliklerinin görülmesi demektir. Vitamin- mineral eksikliklerinin gebelik üzerine olumsuz etkileri aşağıdaki gibidir:

D vitamini yetersizliği: Yeni doğan bebekte kalsiyum eksikliği görülmesine sebep olur.

Folik asit yetersizliği: Nöral Tüp Defekti ( anne rahminde bebeğin beyin ve omuriliğinin hatalı oluşması) down sendrom görülme riskinde artışa sebep olur. Bu nedenle gebelikten en az 3 ay önce folik asit kullanımına başlanmalıdır.

Demir yetersizliği: Demir eksikliği anemisi görülür. Gebelikte şiddetli anemik durumlar; düşük doğum ağırlığı, prematüre doğum, gebeliğin son 3 ayı ve yenidoğan döneminde bebek ölüm riskini arttırır.

Kalsiyum/ magnezyum yetersizliği: Hipertansiyon, preeklampsi ( gebeliğin son 3 ayında gelişen, kan basıncı yükselmesi, idrarda albümin artışı ve yaygın ödem ile seyreden gebelik zehirlenmesi) gelişimini hızlandırır.

Çinko/ selenyum yetersizliği: Anemi, nöral tüp defekti, düşük doğum ağırlığı, anensefali (kafatası kemikleri ile beyinin yetersiz gelişimi) oluşumuna yol açar

İyot yetersizliği: Eksikliğinde hipotroidi gelişirken; aşırı tüketiminde bebekte troid fonksiyonları baskılanarak guatr gelişebilir.

A vitamini yetersizliği: Gebe kadında kansızlık, enfeksiyon ve ölüm riskini arttırır. Eğer annede AİDS hastalığı var ise virüsün bebeğe geçmesi kolaylaşır.

Gebelik boyunca anneyi takip eden kadın doğum uzmanımız anneye uygun vitamin- mineral takviyelerini sağlayacaktır. Ancak gebelerimizin bu noktada yapması gereken en önemli şey dengeli bir beslenme programını uygulayarak bu takviyelerin etkisini arttırmaktır.

  Diyetisyen Tilbe Akın

Yorum yap