Bilim Sanat Merkezleri Öğrenci tanılama Ve Yerleştirme Kılavuzu Yayınlandı
Her yıl duyurusunu yaptığımızda büyük ilgi ile okunan ve değerlendirmeye alınan bir yazımız var bugün. Bilim Sanat Merkezleri ile ilgili önemli bilmeniz gereken noktaları içeren yazımızı hazırladık. Umarız bu konuyla ilgili birçok ebeveynin kafasındaki soru işaretlerini gidermiş oluruz.
Bilim sanat merkezleri Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı bir eğitim birimidir. Okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel yetenekli öğrencilerin öncesi (resim, müzik ve genel zihinsel yetenek) örgün eğitim kurumlarındaki eğitimlerini aksatmayacak şekilde bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla açılmış olan bağımsız özel eğitim kurumlarıdır.
Özel yetenekli öğrencilerin kendi potansiyellerini anlamaları, kendilerine ve topluma katkıda bulunabilmeleri için okullarda verilen eğitimin ötesinde farklılaştırılmış bir eğitim programı sunan bilim ve sanat merkezleri, 81 ilde hizmet vermektedir.
İlkokul 1, 2 ve 3. sınıfa devam edip genel zihinsel yetenek alanı, görsel sanatlar yetenek alanı ve müzik yetenek alanlarında akranlarından ileri düzeyde farklılık gösterdiği düşünülen öğrencilerin sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilmesiyle bilim ve sanat merkezlerine öğrenci seçim süreci başlamaktadır.
Başvurular sınıf öğretmeni tarafından yapılacak olup, öğrencilerin yetenek alanlarına göre aday gösterilme işlemleri 25 Kasım-06 Aralık 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.
SINAV SÜRECİ
Sınav iki aşamalıdır:
Bilsem sınavı 2 aşamadan oluşmaktadır.
1.Aşama: Grup tarama uygulaması; genel bir sınav niteliği taşımaktadır, tabletle yapılmaktadır.
2.Aşama: Bireysel yeteneklerin değerlendirilmesi
Grup tarama uygulamasında Genel Müdürlük tarafından yetenek alanlarına göre (genel zihinsel, görsel sanatlar ve müzik) belirlenen puan barajını geçen öğrenciler yine yetenek alanlarına göre bireysel değerlendirmeye alınmaktadır.
Grup tarama sınavına girmeyen öğrenciler, bireysel değerlendirmeye alınmazlar. Bireysel değerlendirmeler genel zihinsel, resim ve müzik yetenek alanlarında ayrı ayrı yapılmaktadır. Bireysel değerlendirme aşamasında Genel Müdürlük tarafından belirlenen puan barajını geçen öğrenciler bilim ve sanat merkezine yerleşmeye hak kazanmaktadır.
Örnekle açıklayacak olursak; tüm il bazında 3000 öğrencinin ilk grup tarama sınavına girdiğini düşünelim, yaklaşık 250-300 kişi grup tarama sınavında barajı geçer. Barajı geçenler üç alandan hangi alanda sınava girdiyse o alandan bireysel değerlendirmeye alınır. Bireysel değerlendirmede yine barajı geçen öğrenci bilim sanat merkezine yerleşmiş olur.
Bir öğrenci en fazla iki yetenek alanından aday gösterilebilmektedir. Örneğin genel zihinsel ‐ görsel sanatlar, genel zihinsel ‐ müzik, görsel sanatlar ‐ müzik.
TARİHLER
Kaynak: www.meb.gov.tr
Daha detaylı bilgi ve kılavuz için:
https://orgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2019_11/15173608_TanYlama_KYlavuzu__YeYitek_Ekli_2.pdf
Bilim sanat merkezinlerinde nasıl bir eğitim sistemi uygulandığı konusundaki yazmıza aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
http://annerehberi.com.tr/2017/12/06/bilim-sanat-merkezlerinde-sistem/
Yorum yap