Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Tuvalet eğitimi, küçük çocukları olan aileleri etkileyen, çocukların gelişimsel durumlarının yarattığı önemli bir süreçtir. Genelde sağlıklı çocukların büyük çoğunluğu 18-24 ay arasında, idrar kesesi ve bağırsak sfinkterlerinin kontrol yeteneğinin kazanılması ile birlikte tuvalet eğitimine başlanması için hazırdır.

Sağlıklı çocuklar genelde çok özel tuvalet eğitimi yöntemleri gerek olmadan, tıbbi uygulama gerektirmeden gelişimlerini tamamlarlar.

Çeşitli tuvalet eğitimi yöntemleri bulunmaktadır. Psikolojik olgunluk, çevresel uyarılara cevap ve anlama yeteneği ile hazır oluşluk için çocukların diğer çocuklarla karşılaştırılmadan içsel motivasyonlarının değerlendirilmesi çok önemlidir.

Her aile ve çocuk özeldir. Kendisine özel zamanlama ve gelişime uyum gerektirir. Tuvalet eğitimine başlamak için ideal zaman ve eğitim yöntemleri birbirinden farklıdır. Ailelerin bu konuda uygun rehberliğe ihtiyaçları çoğu zaman olmaktadır.

Çocuğun mizacı, ailenin sosyolojik ve kültürel yetenekleri, çocuk yetiştirme yöntemleri değerlendirilerek çocuğa göre yol haritası belirlenmelidir. Her çocuk ve aile için bireysel tuvalet eğitimi teknikleri hakkında eğitim ve rehberlik verebilir.

Bununla birlikte  eğitimi konusunda sıkıntı yaşayan, enürezisi devam eden çocuklar incelendiğinde organik ve psikolojik sorunlar dışındaki diğer problemlerin de tedavi edilmesinin önemi gün geçtikçe artmaktadır.

Ülkemizde tuvalet eğitimi konusunda yapılan çalışmalar ve yayınlar göstermiştir ki, genelde annelerin % 52’ si 18-24 ay arasında tuvalet eğitimine başlamaktadırlar. Ailelerin, %60‘ ının eğitim sırasında çocuklarını saat başı tuvalete götürdükleri ve % 72’ sinin çocuk tuvaletini yapana kadar tuvalette tuttukları saptanmıştır. Annelerin %80’inden fazlası tuvalet eğitiminde ödülü kullanmaktalar ve annelerin %45 ’i tuvalet eğitiminde cezaya başvuruyorlar. Annelerin ve bu eğitimi verecek olan bakım verenlerin eğitim düzeyleri ile çocuğun tuvalet eğitimine başlama yaşı, eğitim süresince çocuğu bezlenme durumu, tuvalet eğitimi sonrası gündüz ve gece alt ıslatma durumu ve tuvalet eğitiminde ceza yöntemi kullanma durumu arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki de bulunmuştur.

Tüm bunlar göstermiştir ki eğitim öncesi bu konuda bilinçli olmak, çocukların sağlıklı gelişimi açısından çok önemlidir.

 

Yazar Hakkında

/images/whatsapp-image-2018-04-27-at-21.58.43.jpeg

Uzman Doktor Efsun SIZMAZ

Çocuk sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı/ Sağlıklı Beslenme - Uyku Danışmanı/ Profesyonel Öğrenci Koçu

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap