ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ANAOKULU

“Geleceğimize okul öncesi eğitimle sahip çıkalım” adlı sosyal sorumluluk projeme Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü’ nün destek vermesinin haklı gururunu yaşamaktayım. Okul öncesi eğitimle ilgili bilimsel çalışmalara imza atan değerli hocamız Prof. Dr. Yaşare Aktaş Arnas’a, Arş. Gör. İnanç Eti’ye ve okulla ilgili bilgileri benimle paylaşan Çukurova Üniversitesi Anaokulu Müdürü Yasemin Aslan’a teşekkür ediyorum. Yeni binasında 2 yıl önce hizmet vermeye başlayan Çukurova Üniversitesi Anaokulu’nu gelin hep beraber tanımaya çalışalım. Keyifli okumalar.

 OKULUNUZDA UYGULAMAKTA OLDUĞUNUZ EĞİTİM SİSTEMİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?

Anaokulumuzda Milli Eğitim Bakanlığı okul öncesi eğitimi programı (2013) temel alınmaktadır. Program çocuk merkezli bir programdır.

ÜNİVERSİTE ANAOKULU OLUNCA MERAK EDİYORUZ, OKULUN PLANLANMASI AŞAMASINDA FARKLI ÜLKELERDEN MODEL ALMALAR OLDU MU?

Anaokulumuz planlanırken dünyadaki iyi örnekleri inceledik ve bu konuda uzman Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitim Bölümündeki öğretim üyelerimizin de önerileri doğrultusunda bir planlama yaptık. Ayrıca bölümdeki öğretim üyelerinin kişisel yurt dışı deneyimlerinden elde ettikleri gözlemler ve deneyimlerde planlama ve uygulamalarda etkili olmuştur. Ayrıca okulumuz planlanırken dünya’da önemli bir yere sahip olan Regio Emillia eğitim modelinden de esinlendik ve okulumuzda sanat ve drama/müzik gibi atölyeler de oluşturduk.

EĞER VAR İSE KISACA YER VEREBİLİR MİSİNİZ, HANGİ ÜLKELERİN HANGİ MODELİ ALINDI?

Direk şu ülke veya şu model demek doğru olmaz. Ancak bizim milli eğitim 2013 programı zaten eklektik bir eğitim sistemidir. Yani dünyada uygulanan pek çok farklı modeli ve öğrenme kurumanı temel alarak hazırlanmıştır.

OKULUNUZDA VERECEĞİNİZ OKULÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMLARINI PLANLARKEN NELERİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURDUNUZ?

Okulumuzda uygulanan eğitim programı 2013 milli eğitim bakanlığı okul öncesi eğitimi programını temel almaktadır.  Program şu özellikleri taşımaktadır:

Çocuk Merkezlidir

Oyun Temellidir

Keşfederek Öğrenme Önceliklidir

Aile Eğitimi Ve Katılımı Önemlidir

Yaratıcılığın Geliştirilmesi Ön Plandadır

Günlük Yaşam Deneyimlerinin Ve Yakın Çevre Olanaklarının Eğitim Amaçlı Kullanılmasını Teşvik Eder

Esnektir

Dengeli Bir Program Uygulanır

Öğrenme Merkezleri Önemlidir

Kültürel Ve Evrensel Değerleri Dikkate Alır

Değerlendirme Süreci Çok Yönlüdür

Özel Gereksinimli Çocuklar İçin Uyarlamalara Yer Vermektedir

Rehberlik Hizmetlerine Önem Vermektedir

ÇOCUKLARIMIZA EĞİTİM VERECEK ÖĞRETMENLERİ HANGİ KRİTERLERE GÖRE SEÇİYORSUNUZ?

Anaokulumuz öğretmenlerinin bir kısmı uzun yıllardır okulumuzda çalışan deneyimli öğretmenlerdir. Diğer öğretmenlerimiz ise son birkaç yıldır bizimle çalışmaktadırlar. Son yıllarda aldığımız öğretmenlerimizin hepsi üniversite mezunudur.  Öğretmenleri seçerken üniversitemiz Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü öğretim üyeleri ile birlikte bir komisyon oluşturulmakta ve komisyon öğretmen seçimini gerçekleştirmektedir. Komisyonun önceliği adayların mesleki yeterliliklerinin yanı sıra öğretmenlerin kişilik özellikleri olmaktadır. Çünkü çocuk ile çalışacak kişilerin ruh sağlığı bizim için çok önemlidir. Öğretmen seçimi iki aşamada gerçekleşmektedir. Birinci aşamada öğretmenlerin mesleki yeterliliklerini belirlemek amacıyla yazılı sınav yapılmakta, ikinci aşamada kişilik özelliklerini de belirlemek amacıyla mülakat yapılmaktadır. Bu aşamada adayların kişisel ve mesleki gelişimleri için katıldıkları kurslar, seminerler de incelenmektedir. Her iki aşamadan başarılı olan adaylar öğretmen olarak seçilmektedirler.

Aynı zamanda her yıl öğretmenlerimiz düzenli olarak okul öncesi eğitimi bölümündeki öğretim elemanları tarafından hizmet içi eğitimden geçirilmekte ve bilgileri güncellenmektedir.

Her yılın sonunda öğretmenlerimiz anaokulumuz eğitim komisyonu tarafından tekrar bir değerlendirme sürecinden geçirilmekte ve gerekli başarıyı gösteremeyen öğretmenlerimiz ile çalışmamız sonlandırılmaktadır.

SADECE ÜNİVERSİTE PERSONELLERİNİN ÇOCUKLARINA MI HİZMET VERİYOR?

Çukurova Üniversitesi Anaokulu öncelikli olarak üniversitemiz personeline hizmet vermek için kurulmuş bir okuldur. Ancak anne veya babasından birisi kamuda çalışan çocuklar da okulumuz hizmetinden yararlanabilmektedir.

CEVABINIZ HAYIRSA KİMLERE HİZMET VERDİĞİNİZİ SÖYLEYEBİLİR MİSİNİZ?

2017-2018 eğitim yılı itibarı ile anne ve/veya babası devlet memuru olmak kaydıyla kurum dışından çocuk kabul etmeye başladık. Halen 23 kurum dışı çocuğumuz mevcuttur.

OKULUNUZ HANGİ YAŞ GRUBUNA HİZMET EDİYOR?

( ) 0-2 Yaş Grubu

( )  2-3 Yaş Oyun Grubu

( )  3-4 Yaş Oyun Grubu

(x) 4-6 Yaş Okul Öncesi

( )  İlköğretim

( ) Ortaöğretim

 

OKULUNUZDA BESLENMEDE AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ MEVCUT?    

(x ) Sabah Kahvaltısı

(x )  Öğle Yemeği

(x )  İkindi Kahvaltısı

(  )  Akşam Yemeği

(  ) Ara Öğünler

Okulumuzda öğle yemeği üniversitemiz merkezi kafeteryası (yemekhanesi) tarafından sağlanmaktadır.  Biri et olmak üzere dört çeşit yemek çıkmaktadır. Yemek listesi üniversitemizin diyetisyenleri tarafından hazırlanmaktadır.  Sabah ve ikindi kahvaltısına ilişkin beslenme listeleri ise diyetisyen denetiminde çocukların büyüme ve gelişimi için gerekli besin grupları dikkate alınarak okul hemşiresi tarafından hazırlanmaktadır.

OKULUNUZDA YEMEK HİZMETLERİNDE HANGİSİNİ TERCİH EDİYORSUNUZ?

 ( x) Yemeği dışardan temin ediyoruz (Üniversitemiz Merkezi Kafeteryası)

( ) Kendi mutfağımız var.

Sabah ve ikindi kahvaltıları okulumuzun kendi mutfağında hazırlanmaktadır. Öğle yemeği ise hijyenik koşullarda diyetisyen kontrolünde üniversitemiz merkezi kafeteryasında pişirilerek okulumuza getirilmektedir.

 

OKULUNUZDA SOSYAL, OKUL DIŞI AKTİVİTELERİ VAR MI? NELERDİR?

2013 Milli Eğitim okul öncesi eğitim programı incelendiğinde programın etkinliklerin amaç değil etkinliklerin sadece araç olduğunu görürüz. Çünkü günlük eğitim akışı çocukların bireysel özellikleri ve gelişimleri temel alınarak hazırlanmalıdır. Bu nedenle okul dışı aktiviteler olarak isimlendirebileceğimiz dans, bale, yüzme, satranç gibi aktiviteler program ile uyuşmamaktadır ve her biri özel kişisel ve özel yetenekler gerektirir. Yani bir çocuğun hangi yeteneği var veya hangi aktiviteye ilgisi varsa bireysel olarak düşünülmelidir. Okullarda bütün çocukları kapsayan bu tür aktiviteler programın ve çocuk gelişiminin özüne terstir. Bu nedenle biz okulumuzda bu tür okul dışı aktivitelere yer vermiyoruz. Programın günlük eğitim akışı içinde yer alan müzik, drama, sanat gibi etkinlikler ise atölyelerimizde kendi sınıf öğretmenlerimiz tarafından gerçekleştirilmektedir. Okulumuz çocukların tüm gelişim alanlarını en üst düzeye çıkarmak üzere planlanmıştır.

OKULUNUZDA HAVUZ VAR MI?

 ( ) Var                     (x ) Yok

Ancak üniversitemizde kapalı yüzme havuzumuz mevcut olup isteyen velilerimiz çocukları ile birlikte yararlanabilmektedirler.

BELİRLİ GÜN VE HAFTALAR DAHİLİNDE ETKİNLİKLERİNİZ OLUYOR MU?

Evet, özellikle milli bayram kutlamalarına özel bir önem veriyoruz. 29 Ekim Cumhuriyet bayramı, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü, 23 nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı gibi önemli günlerde çocuklarda farkındalık yaratacak, ulusal bilinci geliştirecek gösteri odaklı olmayan çocuk merkezli etkinlikler yapıyoruz.

ETKİNLİKLERİNİZDE VELİ KATILIMI OLUYOR MU?

Aile eğitimi ve katılımı, okul ve ev arasındaki devamlılığı destekleyerek kazanılan bilgi, beceri ve tutumların kalıcılığını sağladığı için çok önemli ve programımızın vazgeçilmez bir parçasıdır.  Bu nedenle aile katılımını önemsiyor ve çok destekliyoruz.

Gerek aylık planlarımızda gerekse günlük eğitim akışımızda mutlaka aile eğitim ve katılım etkinliklerine yer veriyoruz. Ailelerin eğitim ihtiyaçlarını ve katılım isteklerini belirlemek amacıyla eğitim yılının başında aile katılım formu doldurtuyoruz. Bu form doğrultusunda ailelerin eğitim ihtiyaçları belirleniyor ve gerek okul psikologumuz gerekse okul öncesi eğitimi bölümündeki öğretim elemanlarımız tarafından ailelere onların ihtiyaç duydukları konularda seminerler veriyoruz. Ayrıca topladığımız formlar aracılığı ile gönüllü olan ebeveynler ile sınıf içi etkinlikler planlayabiliyoruz. Düzenli olarak veli toplantılara, bireysel görüşmeler, ev ziyaretleri gibi aile katılım etkinlikleri düzenliyoruz. Ayrıca günlükler, haber notları, teknolojinin kullanımı gibi farklı yollarla aileler ile iletişimlerimizi ve bilgilendirmelerimizi sürdürüyoruz.

Kısacası aile eğitimi ve katılımı bizim programımızın önemli bir parçasını oluşturmaktadır.

KÜÇÜK YAŞ GURUBU İÇİN UYKU ODA DÜZENİNİZ VAR MI?

( ) Evet                      (x ) Hayır

Dinlenme etkinliği için ayrı bir uyku odası kullanılmamaktadır. Bu amaçla uyumak veya dinlenmek isteyen çocuklarımız sınıflarda kampetlerde uyumaktadırlar. Her sınıfın kendi içerisinde bir depo bölümü bulunmakta ve çocuklara ait özel eşyalar ve kampetler burada depolanmaktadır. Her çocuk için bir kampet mevcuttur. Kampetler öğle yemeğinden sonra yardımcılar ve öğretmenler tarafından düzenlenirken, çocuklarımıza da basit görevler verilmektedir (yastığını- örtüsünü taşıma vb.)   Bu yolla çocuklarımıza sorumluluk alma becerisi kazandırılmaktadır.

OKULUN GÜVENLİĞİ VAR MI?

( x) Evet                     ( ) Hayır

Okulumuz üniversitemiz kampüsü içerisinde yer almaktadır, yani güvenli bir bölgededir. Bununla beraber binamızda 7/24 sürekli güvenlik görevlisi vardır ve okul içi ve okul bahçesi kamera sistemiyle sürekli gözlenmektedir.

Ayrıca çocukların güvenliğinin sağlanması, çocukların giriş ve çıkışlarının kontrol edilmesi ve kayıt altına alınması amacıyla okul girişimizde çocuk takip sistemi oluşturulmuş ve kullanılmaya başlanmıştır.

OKULUNUZ SAAT KAÇ ARALIĞINDA AÇIK?

Okulumuzda eğitim 08.00’de başlayıp 17.00’da bitmektedir. Mesaisi erken başlayan ve geç biten velilerimiz için 07.30 – 08.00 ve 17.00-17.30 arası nöbetçi öğretmenimiz bulunmaktadır.

OKULUNUZ TAM GÜN MÜ YOKSA YARIM GÜNDE EĞİTİM VAR MI?

(x) Tam Gün                    ( ) Yarım Gün

OKULUNUZDA SAĞLIK HİZMETLERİNDE AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ MEVCUT?

( x) Doktor Kontrolü

(x ) Psikolojik Danışmanlık

(x)Okul Hemşiresi

Okulumuzda sağlık hizmetleri hem okul bünyesinde bulunan okul hemşiresi ve okul psikologu tarafından sağlanmakta hem de gerekli durumlarda üniversitemiz mediko-sosyal merkezinden destek alınarak doktor kontrolü yapılmaktadır.

Üniversitemiz mediko-sosyal merkezinde çalışan ve haftanın iki günü okulumuzda görevlendirilen psikolojik danışmanımız düzenli olarak sınıf ve çocuk takipleri yapmaktadır. Çocuklarda uyum sorunları veya davranış bozuklukları görülmesi durumunda aile ve öğretmen ile etkin işbirliği yaparak çözüm üretmektedir. Ayrıca okul psikolojik danışmanımız veli görüşmeleri ve aile eğitimi çalışmaları da yapmaktadır.

Okulumuz bünyesinde çalışan okul hemşiresi, düzenli olarak tüm çocukların boy ve kilo gelişimlerini takip ederek web sitesindeki gelişim modülüne işlemektedir. Velilerimiz kendilerine verilen şifre ile verileri takip edebilmektedirler. Ayrıca okul hemşiresi hafta başında çocuklarımızın saç-tırnak-genel temizlik kontrolü de yapılmaktadır. Bunun yanı sıra hemşiremiz basit kazalarda ilkyardım ve müdahale yapmakta ve hasta çocukların ilaçlarının zamanında içirilmesini takip etmektedir.

OKULUNUZDA EĞİTSEL FAALİYETLERDEN HANGİSİ/HANGİLERİ MEVCUT?

( ) Yabancı Dil Eğitimi

( ) Yüzme

( ) Satranç

( x) Müzik

(x ) Jimnastik

( x) Drama

(x ) Orf Eğitimi

( ) Bale

( X) Akil Ve Zeka Oyunlar

 

Okulumuzdaki eğitsel faaliyetler, bu konuda akademik yeterliliğe, bilgi ve beceriye sahip her sınıfın kendi öğretmeni tarafından yaptırılmaktadır.

OYUN GRUBUNUZ VAR MI?

( ) Evet                       (x )Hayır

KARDEŞ OKULUNUZ VAR MI? (KİTAP, KIYAFET, OYUNCAK VS. LERİ İHTİYACI OLAN OKULLARLA PAYLAŞMA PROJESİ).

( ) Evet                       ( x) Hayır

Okulumuzun belirlediği sabit bir kardeş okul bulunmamakla birlikte zaman zaman ihtiyacı olan okullar için (genelde köy okulları), oyuncak-kitap-kırtasiye-kıyafet toplanmakta ve çocuklarımızla birlikte gidilerek teslim edilmektedir.

OKULUN GÜNCEL BİLGİLERİ

Adres: Çukurova Üniversitesi Anaokulu, Çukurova Üniversitesi Balcalı Kampüsü, Mithat Özsan Bulvarı

SARIÇAM/ADANA

Tel: 0.322.3386084- 2362/2526

Web: www.anaokulu.cu.edu.tr

İnstagram: https://www.instagram.com/cukurovauniversitesianaokulu/?hl=tr

 

GÖRSELLER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum yap