Teknolojinin çocuklarımızın uyku alışkanlıkları üstündeki etkisini en aza indirmek için;

Çocuklarımızı teknolojiden uzak tutmaya çalışırken yaşanan pandemiden dolayı dersleri bile uzaktan teknoloji sayesinde yapıyoruz. Buna teknolojiyi doğru kullanmak diyebiliriz. Derslerinde dışında ise mümkün olduğu ölçüde azaltmakta fayda olduğunu söylüyor uzmanlar. Bugün biz ise teknolojinin uyku alışkanlıkları üzerine etkisine değineceğiz.

Eğer teknoloji çocuğunuzun uyku rutininin düzenli bir parçası ise bu yaklaşımımız yeniden düşünmenin vakti gelmiş olabilir. Çocuklar ani değişimlerin hoş karşılamayabilir bu yüzden televizyonu (ve cihazları) gece uykusu ve gün içinde kısa uyku rutinlerinden yavaş yavaş ve aşamalı olarak çıkarmak önemlidir.

Teknolojinin çocuklarımızın uyku alışkanlıkları üstündeki etkisini en aza indirmek için görselin devamındaki önerileri deneyin;

  1. Yatak odalarını teknolojisiz alanlara dönüştürün; en zor ama en etkin olan bu çözüm, Çocukların odalarını hiçbir akıllı telefon, tablet, oyun konsolu ya da televizyon olmaması anlamına gelir. Bu yöntem yetişkinler için de mucizeler yaratır! Çocuklar uykuyla güçlü bağlantılar kurar, bu yüzden odalarını bir dinlenme alanı haline getirmek önemlidir.
  2. Teknoloji yasağının başladığı saatler belirleyin; Çocukların gece uykusuna yatmadan (gün içinde kısa uykular dahil) 90 dakika önce ekranları kullanmasını en aza indirmek ve dijital cihazlar için net zamanlar belirleyip onu desteklemek için. Ayrıca ekran parlaklığını kısmayı, ekranla çocuk arasındaki mesafeyi arttırmayı ve biraz ekransız zaman yaratmayı unutmayın.  
  3. Teknoloji Park alanları belirleyin; Dijital cihazların gece boyu şarj edilmeye bırakılabileceği ve toplanabileceği yerler. Bu hızlıca bir sayım yapmayı ve bütün cihazların yatak odalarının dışında bulunduğundan emin olmayı çok daha kolaylaştırır.
  4. Yatmadan önceki 90 dakikalık sürede ekranlardan uzak durun ve mavi ışığa maruz kalışı azaltın; ve çocukların mobil cihazlar üzerinden en az 40 santimetre ötede tutmaya teşvik edin. Çocukların sabahları daha çok ışığa maruz kalmasını sağlamak, sağlıklı uyku düzenleri oluşturmalarına yardım eder ve 24 saatlik ritimlerini geliştirir.
  5. Ekran başında olmayan, alternatif aktiviteleri çocukların uyku rutinlerine sokun; çocuğunuzun televizyonun ya da iPad'in boşluğunun doldurmaktan hoşlanacağı alternatif sakin bir aktivite bulun. Kitap okumayı deneyebilir veya masaj, yapboz ya da bloklarla oynamak için zaman ayırabilirsiniz. Bu, çocukların uyumadan önce sakinleşmesini yardım edecektir.
  6. İçeriği gözlemleyin; şiddet içeren ve çocukların yaşına uygun olmayan programlardan kaçının haber programları bile fazla betimleyici ve şiddetli içerik barındırabilir çünkü çocukların gece korkularını ve kabus görmelerine yol açabilir.

Kaynak: Dijital Dünyada Çocuk Büyütmek Kitabı

Kitabın yorumuna buradan ulaşabilirsiniz.

 

Yazar Hakkında

/images/manolya-1.png

Manolya GÜMÜŞAY

Eğitim Koçu

annerehberi.com.tr yazarı

Yazarın tüm makaleleri

Yorum yap